Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Безплатні юридичні консультації на КПВВ

26.01.2017

На контрольно-пропускному пункті «Майорськ» відкрився модуль безоплатної правової допомоги. У цьому модулі юристи Норвезької ради в справах біженців (NRC) спільно з Краматорським центром вторинної правової допомоги будуть інформувати, консультувати й надавати правову допомогу людям, які перетинають лінію розмежування між підконтрольною й непідконтрольною уряду територією. Це перший і поки єдиний модуль безоплатної правової допомоги, розташований безпосередньо на КПВВ.

«Відкриття цього модуля зумовлене необхідністю забезпечити фізичний доступ переміщених і постраждалих від конфлікту людей до реалізації своїх прав через надання невідкладної правової допомоги тим, хто її потребує. До того ж, працюючи безпосередньо на КПВВ, ми зможемо краще розуміти потреби та проблеми людей», – каже Мірадія Ходжа, менеджер із розвитку Програми «Інформування, консультування та правова допомога» (ICLA) представництва Норвезької ради в справах біженців в Україні.

Графік роботи модуля правової допомоги збігається з робочими годинами контрольно-пропускного пункту. Щодня з 08:00 до 17:00 на КПВВ можна звернутися по безплатну правову допомогу в питаннях отримання або відновлення втрачених або пошкоджених у результаті конфлікту документів, виплати пенсій та соціальних пільг, оформлення пропуску для перетину лінії розмежування. Також Центр вторинної правової допомоги, який теж працює в модулі, надасть безплатного адвоката у разі потреби звернутися до суду.

«Щодня тисячі людей перетинають КПВВ і часом розгублені й не знають, до кого звернутися по допомогу. У цьому модулі юристи можуть не тільки надати правову допомогу, а й перенаправити людей в інші організації з питань, які не входять до компетенції юристів», – Шейлат Афолабі, інтегратор Краматорського центру вторинної правової допомоги.

Модуль встановлено Норвезькою радою в справах біженців за фінансової підтримки Агентства ООН у справах біженців.

ДЖЕРЕЛО