Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Без допомоги – 500 тисяч осіб

03.03.2017

У зв’язку з блокуванням озброєними людьми роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на тимчасово непідконтрольній Україні території Донбасу можливості отримувати допомогу втратили 500 тисяч осіб. На сьогодні зупинено роботу 28 стаціонарних пунктів видавання допомоги в 15 містах, серед яких – Донецьк, Макіївка, Горлівка, Торез, Харцизьк.

«На деяких пунктах зупинка роботи проводилася прямо в присутності одержувачів допомоги. Люди плакали, люди благали не закривати пункти видавання, але пункти були закриті, – розповіла координатор Гумштабу Римма Філь. – Люди дуже важко сприйняли цю ситуацію. На гарячу лінію Штабу за три дні надійшло понад 15 тисяч дзвінків. Люди ставлять лише два запитання: «Як нам жити далі?» і «Коли відновлять роботу пункти видавання?».

За словами директора Гуманітарного штабу Олександра Вишнякова, озброєні люди, які заблокували роботу Штабу, не висували жодних претензій чи вимог. «Щойно будуть розблоковані «Донбас Арена» і всі пункти видавання, ми готові відновити роботу. Рішення заблокувати нашу допомогу прийняли за нас і за людей, які її отримують і її потребують. Ми не знаємо, чому й навіщо заблоковано роботу Гуманітарного штабу. Але страждають у результаті сотні тисяч людей – люди похилого віку, діти, молоді мами. У результаті цієї ситуації опинилися на межі виживання найбільш беззахисні. І це найстрашніше».

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звернувся до всіх міжнародних місій із проханням звернути увагу на гуманітарну ситуацію на Донбасі й на ситуацію з порушенням прав людини. Блокування роботи найбільшої гуманітарної місії на Донбасі може призвести до гуманітарної катастрофи. Щодня продуктову допомогу в пунктах видавання отримували приблизно 15 тисяч осіб з обох боків лінії розмежування. «Ми допомогли 1 млн 145 тис. мирних жителів Донбасу. Весь цей час допомога землякам була й залишається пріоритетною для Ріната Ахметова. Це його рідний край. І те, що відбувається на Донбасі, – це його біль. Тому порятунок мирних жителів – це мета й завдання роботи Штабу. Масштаби роботи Штабу Ахметова безпрецедентні», – заявила Римма Філь.

Як розповів гендиректор ФК «Шахтар» Сергій Палкін, доступ на «Донбас Арену» заблокований не тільки для волонтерів Гумштабу Ріната Ахметова, але і для працівників стадіону. «Всі входи і виходи заблоковані озброєними людьми. Технічний персонал і офісні працівники не можуть потрапити на стадіон. Під контролем цих людей перебуває і спортивно-тренувальна база ФК «Шахтар», – каже керівник клубу. – Запалити світло на «Донбас Арені» не важко. І зробити це може кожен. Набагато важче, напевно, її було побудувати. Хто її побудував, з якою любов’ю і скільки серця в це вклав, – про це, повірте, знають і пам’ятають не тільки в Донецьку, на Донбасі, в Україні. Ім’я цієї людини знають уся Європа і весь світ. Натиснути на кнопку й увімкнути лампочки – це не перемога, це взагалі нічого, це смішно. По-справжньому «Донбас Арена» сяяла, коли була переповнена вболівальниками, коли на ній перемагав «Шахтар». І засяє вона знову тільки тоді, коли там, як і раніше, буде грати «Шахтар» із найкращими клубами світу для своїх уболівальників. Коли там буде звучати гімн Ліги чемпіонів. Поки «Шахтаря» на «Донбас Арені» немає – вона не буде вже сяяти. І не засяє, поки «Шахтар» не повернеться додому. А то, що зараз відбувається в Донецьку, уболівальників «Шахтаря» й сотні тисяч людей, які дуже чекають команду додому, до цього моменту не наближає, а віддаляє».

Джерело: щоденна газета «Сегодня», 03.03.2017