Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Батьки поранених дітей Донбасу можуть звертатися по допомогу до Штабу Ріната Ахметова

27.06.2018

З початку 2018 року, за даними місії ОБСЄ, на Донбасі внаслідок збройного конфлікту загинуло двоє й поранено 10 дітей. Сьогодні Гуманітарний штаб Ріната Ахметова – єдина в Україні організація, яка надає системну допомогу дітям, які дістали важкі поранення на Донбасі.

Завдяки проекту «Реабілітація поранених дітей» цього сезону в санаторії «Куяльник» зможуть пройти лікування і відпочити понад 30 дітей.

Серед них – 11-річна Дарина Манукалова, яка зараз проходить реабілітацію в цьому одеському санаторії.

Трагедія, що назавжди змінила життя дівчинки, сталася в лютому 2015 року. Бахмут накрило вогнем – десятки снарядів розривалися на околиці міста тоді, коли Дарина з однокласником Єгором поверталася зі школи додому. Діти опинилися в епіцентрі обстрілу.

«Нас у школі вчили, що якщо буде обстріл, щоб ми закривали руками голову. Я кричу: «Єгор, лягай! Лягай!». А він не лягає!» – згадує Дарина.

Восьмирічний хлопчик загинув на очах у Дарини, а вона отримала численні поранення.

Два місяці дівчинка була в лікарні. Дрібні рани зажили, а ось витягнути осколок снаряда зі спини хірурги не зуміли. Цей шматочок металу постійно рухається в тілі дитини, і будь-яка спроба вилучити його може стати фатальною. Лікарі чекають, поки він зафіксується, а можливо, навіть вийде самостійно.

Душевна рана Дарини від втрати друга виявилася не менш серйозною і важкою. Вона досі малює похмурі малюнки та вписує в них ім’я загиблого Єгора, постійно згадує про нього та плаче.

Процес фізичного і психологічного відновлення після таких важких травм доволі тривалий. Багато дітей, як і Дарина, не вперше вирушають у найкращі санаторії України за програмою «Реабілітація поранених дітей».

«Третій рік Штаб Ріната Ахметова реалізує програму «Реабілітація поранених дітей», завдяки якій хлопчики й дівчатка проходять відновлення в найкращих санаторіях України. Причому для кожної дитини розробляється індивідуальний курс лікування, – розповідає Анастасія Кладова, керівник програми «Адресна допомога» Штабу Ріната Ахметова. – Щоб отримати допомогу з реабілітацією, батькам поранених дітей, незалежно від того, де вони проживають, потрібно звернутися до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова».

За час реалізації проекту «Реабілітація поранених дітей» допомогу надано вже 86 дітям, які дістали важкі поранення. Для того, щоб записатися на курс реабілітації, потрібно зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу за номером телефону 0800 509 001.