Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Арена милосердя»: два роки без допомоги

28.02.2019

Два роки минуло відтоді, як було заблоковано роботу логістичного центру найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарного штабу, на «Донбас Арені» в Донецьку. Практично з перших днів конфлікту й до лютого 2017 року найкращий стадіон Східної Європи був «Ареною Милосердя» для мирних жителів регіону. Тут була розроблена та почала діяти унікальна для України логістична система видачі гуманітарної допомоги. Сьогодні донеччани із сумом згадують той час, коли «Арена Милосердя» була схожою на злагоджений механізм, роботу якого забезпечували до 500 волонтерів на день. Серед них – колишні зірки «Шахтаря», вболівальники, вчителі та шахтарі.

Всі розуміли, що зволікати не можна – люди потребують екстреної допомоги, тому розвантаження одного автомобіля з продуктами Гуманітарного штабу займало менш ніж півгодини. Причому розвантажували до 15 машин одночасно. Потім із пакетів борошна, крупи та пляшок олії формували набори виживання, кожен з яких важив приблизно 14 кг. Віриться насилу, але це факт: на формування одного набору йшлолише 52 секунди!

Завдяки такому підходу за час роботи «Арени Милосердя» тут було сформовано понад 8,4 млн продуктових наборів. Їх отримували найбільш соціально незахищені категорії населення: пенсіонери, люди з інвалідністю, діти та матері-одиначки. Ці набори Ріната Ахметова врятували людей від загибелі.

«Одна з літніх одержувачок допомоги розповіла, що була готова разом зі своєю 100-річною матір’ю накласти на себе руки. Їм просто не було що їсти восени 2014 року, тоді майже чотири місяці вони не отримували свої пенсії. І коли вони вирішили піти з життя, у місто прийшли перші машини Гуманітарного штабу Ріната Ахметова з продуктами. Старенька мама одержувачки прожила ще півтора року завдяки цій допомозі», – згадує Ольга, волонтер із міста Щастя.

З 28 лютого 2017 року роботу логістичного центру на «Донбас Арені» було заблоковано, а трохи пізніше й усю діяльність Фонду на непідконтрольних територіях. Внаслідок цього без допомоги залишилося 500 000 осіб. Сьогодні Фонд Ріната Ахметова продовжує працювати в найгарячіших точках сходу України – на підконтрольних територіях. Зокрема створена на «Донбас Арені» унікальна система логістики перемістилася до Маріуполя. Звідси продуктові набори доставляють мешканцям 85 населених пунктів уздовж лінії зіткнення.

Разом із тим, діти з НКТ продовжують отримувати допомогу Ріната Ахметова. На підконтрольних Україні територіях вони можуть стати учасниками таких проектів Фонду: «Мирне літо – дітям Донбасу!», «Реабілітація поранених дітей», «Ліки дітям», «Тепер я чую» і «Здорове серце». Сьогодні в рамках цих напрямів уже понад 150 тисяч дітей отримали допомогу Ріната Ахметова. Це медикаменти, продуктові набори, інноваційні імпланти; психологічна та фізична реабілітація, проведення складних операцій.

Докладнішу інформацію щодо програм і проектів Фонду можна отримати на гарячій лінії 0 800 509 001.