Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Акція «Рінат Ахметов – дітям!»: повернути дитині радість життя

09.01.2019

У свої 13 років Валерія Старухіна дуже мудра й розсудлива дитина. Дівчинці випало пережити те, що не кожному дорослому до снаги: на її очах у рідному місті будинки перетворювалися на руїни. Люди жили в підвалах, втрачали близьких і божеволіли від гуркоту обстрілів, які й досі сняться. Валерія не з чуток знає, що таке війна.

«Війна – це дуже страшно… Вона відбирає найдорожче: близьких людей і рідний дім. Війна змінює людей. Вони починають замикатися в собі. Війна – це відчуття паніки, яка постійно у тебе в голові, але водночас людина перестає проявляти емоції», – розповідає дитина.

Впоратися з важкими переживаннями Валерії допомогли заняття з психологами Фонду Ріната Ахметова. За чотири сезони проекту «Мирне літо – дітям Донбасу!» чотири тисячі дітей, які постраждали через збройний конфлікт, змогли пройти психологічну реабілітацію й подолати «травму війни». Дівчинка змогла повернутися до нормального життя, але досі сумує за рідним Донецьком.

«Моє рідне місто, воно було дуже гарним, душевним і щирим. Там залишилися бабуся з дідусем. Хочеться, щоб швидше настав мир, і ми знову були щасливі», – каже Валерія Старухіна.

Нині дівчинка живе в Дніпрі. Напередодні новорічних свят сім’ю Старухіних приїхали привітати працівники Фонду Ріната Ахметова. Валерія була неймовірно рада гостям. Вона – одна зі 100 тисяч дітей, які у 2018 році стали учасниками Акції «Рінат Ахметов – дітям!».

«Найголовніше в традиції, яку Рінат Ахметов заснував 18 років тому, – доторкнутися до долі кожної дитини. Подарувати дітям свято та віру в диво. Особливо такої підтримки потребують діти, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Фонд Ріната Ахметова системно й масштабно надає їм допомогу – медикаментами та в проведенні операцій. Допомагає пройти фізичну та психологічну реабілітацію. З початку збройного конфлікту таку допомогу Ріната Ахметова отримали 150 тисяч дітей», – розповіла Юлія Малич, менеджер проектів і програм Фонду Ріната Ахметова.

Лише за останні чотири роки учасниками благодійної Акції стали 600 тисяч дітей. У рамках Акції з 2001 року допомогу Ріната Ахметова одержали понад 50 дитячих будинків сімейного типу, зокрема й на придбання житла. Також українським благодійником була надана матеріальна допомога 10 лікарням і 20 інтернатним закладам.