Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Адресна допомога: порятунок від вироку

08.01.2020

У січні відзначає своє 14-річчя «Адресна допомога» – одна з перших масштабних програм Фонду Ріната Ахметова.

Тільки з 2014 року за цією програмою допомогу отримали понад 50 000 українців. У тому числі більше ніж 6300 дітей – адресну допомогу на лікування.

З «Адресної допомоги» виросло чимало напрямів діяльності Фонду, що стали окремими проєктами і тепер входять до програми «Рінат Ахметов – Дітям» . Це такі проєкти Фонду, як:

  • «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»;
  • «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце»;
  • «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей»

та ще ціла низка напрямів. Основні напрями їхньої діяльності: порятунок дітей з діагнозом «вада серця», допомога малюкам, які потребують слухопротезування, реабілітація поранених дітей Донбасу і видача життєво необхідних ліків важкохворим дітям, які проживають по обидва боки лінії зіткнення.

Здорове серце для маленької Саші та ще 118 дітлахів

Євгенія Лоза з Маріуполя мріяла про доньку. Дев’ять місяців вона уявляла, як буде колихати на руках свою дитину. Купувала крихітні піжами та в’язала шкарпетки. Вагітність протікала добре, ніщо не віщувало біди. Та коли почалися пологи, сталося щось незрозуміле.

– У пологовій залі лікарі постійно про щось перешіптувалися, влаштовували за дверима якісь наради, і я дуже нервувала, – каже Євгенія Сергіївна. Жінка народила дочку, але лікарі не поспішали виписувати щасливу маму та Сашеньку – так назвали дівчинку. Тільки через півтора тижня повідомили: у дитини вада серця.

– Я дуже засмутилася, плакала, бо розуміла, що не можу оплатити для доньки операцію, – розповідає Євгенія.

Саша росла з безліччю обмежень. Їй не можна було довго гуляти. Через слабкий імунітет мамі доводилося обмежувати її спілкування з іншими дітьми. А ще дівчинка дуже швидко втомлювалася – через це навіть не ходила до дитячого садочка. Коли Сашеньці було вже чотири рочки, Євгенія дізналася про проект «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце» та надіслала до Фонду необхідні документи. Разом із донькою вони приїхали до Києва. Кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова Ігор Дітковський встановив дитині імплант, завдяки якому її серце стало повністю здоровим.

– З дня операції минув місяць, але Сашу вже не впізнати. Вона і гуляє, і бігає без утоми, і з однолітками спілкується спокійно. Імунітет зріс, енергія вирує! Дякую Рінату Леонідовичу, що зробив для моєї донечки це диво, – каже Євгенія Лоза.

Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із діагнозом «вада серця» з 2013 року. Для системної боротьби з недугою в 2017 році почав працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». У його рамках проводяться корекційні операції зі встановлення імпланта-оклюдера. На сьогодні дітям проведено 118 операцій.

Щоб дитина не розділила долю батьків

Сашко Андрияш разом із 161 дитиною почули голос мами завдяки проєкту «Рінат Ахметов - Дітям. Тепер я чую». Батьки хлопчика довго чекали появи сина на світ і сподівалися, що їхня спільна хвороба омине дитину. Адже мама Олена глухоніма з народження, а тато Роман ледь чує.              

«Усі наші рідні мають нормальний слух, тому ми були впевнені, що й Сашко народиться зі слухом. До однорічного віку навіть не сумнівалися, що дитина чує. Але все ж пройшли обстеження, результати якого шокували нас», – розповів Роман Андріяш.

Лікарі поставили хлопчикові діагноз «туговухість III ступеня». Батьків запевняли, що дитина не відчуватиме особливого дискомфорту, оскільки його батьки теж не чують.

«Але ми були категорично проти того, щоб Саша жив у світі тиші. З власного досвіду знаємо, наскільки це важко. Тому звернулися по допомогу до Фонду Ріната Ахметова, завдяки якому Саша отримав високочутливий слуховий апарат», – подякував батько дитини.

У рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» встановлено 162 високочутливих слухових апаратів. Завдяки їм деякі малюки вперше почули голос мами.

Програма «Адресна допомога» стала порятунком для тисяч зневірених сімей. Сімей, для яких ще недавно діагноз, поставлений дитині, звучав як вирок. Але завдяки Фонду Ріната Ахметова вони впоралися з цим викликом.