Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Адресна допомога переселенцям з інвалідністю: Що потрібно знати

07.05.2018

Останнім часом переселенці, які внаслідок захворювань отримали інвалідність, дедалі частіше стали звертатися до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). Вони цікавляться, чи мають після оформлення інвалідності право на адресну допомогу, яку отримують внутрішньо переміщені особи (ВПО). Правозахисники дали пояснення.

Так, відповідно до норм Постанови Кабінету міністрів України «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг» №505 від 01.10.2014 року, ВПО з інвалідністю мають право на отримання допомоги від держави.

Розміри адресної допомоги зараз становлять:

  • для осіб з інвалідністю I групи та дітей-інвалідів – 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1784,90 грн на місяць);
  • для осіб з інвалідністю II групи – 115% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1578,95 грн на місяць);
  • для осіб з інвалідністю III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (1373 грн на місяць).

Крім того, правозахисники зазначають, що загальний розмір допомоги на сім'ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї, і максимальна сума для сім'ї, до складу якої входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю – 3400 грн. Якщо це ще й багатодітна сім'я, то – 5000 грн.

Також правозахисники нагадують, що право на отримання адресної допомоги мають ті особи працездатного віку, які доглядають за:

  • особами з інвалідністю I групи;
  • дітьми з інвалідністю віком до 18 років;
  • особами з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу;
  • особами, які досягли 80-річного віку.

Для оформлення адресної допомоги переселенцям потрібно звертатися до територіального підрозділу органів соціального захисту населення із відповідною заявою. «У разі оформлення інвалідності, обов'язково вказуйте це в своїй заяві з додаванням підтверджувальних документів», – зазначають в УГСПЛ.

ДЖЕРЕЛО