Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Адресна допомога переселенцям: що буде, якщо вчасно не написати заяву

03.04.2018

Переселенець, який вчасно забув написати заяву на адресну допомогу, не зможе отримати недоотримане. Про це повідомляє Громадська організація «Донбас-SOS».

«Велика кількість звернень стосується отримання соціальних виплат, зокрема адресної допомоги. Наприклад: "Забув вчасно написати заяву на адресну допомогу. Написав сьогодні – а як же неотримане?" На жаль, "недоотримане" не виплачуватимуть», – зазначають громадські працівники.

Так, згідно з положеннями постанови Кабінету міністрів України №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг» допомога призначається з дня звернення (подання заяви) до місяця зняття з обліку як ВПО включно, але не більш ніж на 6 місяців.

Громадські працівники звертають увагу, що подати заяву до закінчення 6-місячного терміну можна (зразок є в Управлінні праці та соціального захисту населення (УПСЗН)), але УПСЗН просто відмовить у призначенні, тому що поточний період не закінчився.

«У планах Мінсоцполітики є можливість ухвалення постанови, завдяки якій подати таку заяву можна буде за 15 днів до закінчення терміну. Але поки що це всього лише проект і плани на майбутнє – зміни не ухвалені», – підкреслюють в організації.

Важливо. У разі зміни місця проживання проведення виплат адресної допомоги має продовжуватися вже новим УПСЗН після отримання довідки переселенця за новим місцем проживання. І тільки після проведення всіх виплат подається заява на новий період.

ДЖЕРЕЛО