Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Адміністративний директор компанії «Артхаус Трафік» Марина Шух щодо відвідування кінофестивалю Cinekid Film Festival (Нідерланди)

28.10.2014

Cinekid є найбільшою дитячою кіноподією у Європі. Вже у 28-й раз Cinekid проходить в Амстердамі. Та для мене це був перший у житті візит на фестиваль кіно для дітей та підлітків. Звичайно, окрім «Чілдрен Кінофеста», який, власне, ми самі організовуємо в Україні.

Подорож справді була багата на враження, адже проект є не лише місцем розваг (він триває 10 днів під час голландських осінніх канікул), але й сучасним освітнім та технологічним центром, зосередженим на розвитку та популяризації кінематографу серед дітей.

Під час перебування я встигла подивитися 32 повнометражні кінострічки європейського виробництва. Різноманітність тем і жанрів дійсно вражаюча. Більшість творів не має переважно розважальної місії. Навпаки, піднімають найважчі теми, змушуючи аудиторію аналізувати обставини та критично мислити, асоціюючи себе з героями.

Для учасників професійної секції фестивалю (куди я також потрапила) було організовано семінар, присвячений сучасним історіям успіху впровадження кіноосвіти у шкільне та позашкільне життя дітей і підлітків. Надзвичайно цікавою була презентація медіа-проектів та програмного забезпечення, що спеціально розроблені з такою метою.

Підсумовуючи, хочу сказати, що ця подорож була надзвичайно важливою для подальшого розвитку українського фестивалю мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест», адже він є дуже молодим, проте має надзвичайно великий культурний та освітній потенціал, і вже довів доцільність і важливість подальшого проведення подібних заходів. Щоб розвиватися гармонійно та йти в ногу із часом, для команди фестивалю надзвичайно важливо вивчати досвід проведення подібних подій у Європі. Я дуже вдячна Фонду Ріната Ахметова за допомогу у здійсненні подорожі на Cinekid.