Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Абітурієнтам із непідконтрольних територій спростили отримання українських атестатів

02.04.2017

Для школярів із непідконтрольних територій (НКТ) спростили процедуру отримання українських атестатів і проходження екстернату. Про це повідомила виконавчий директор фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова, передає «Радіо Свобода».

Також для абітурієнтів з’явилася можливість подавати не весь набір раніше необхідних документів. Відсутні свідоцтва майбутні студенти зможуть принести упродовж трьох місяців із моменту початку навчання. Жданова зазначила, що тепер випускники з НКТ будуть вступати до вишів за спрощеною процедурою. Наказ про це прийняло Міністерство освіти України.

«30 березня представники Департаменту освіти Донецької області повідомили, що вже більш ніж 600 дітей із тимчасово непідконтрольної території Донецької області зареєструвалися на основну сесію Зовнішнього незалежного оцінювання», – повідомила Жданова.

За її словами, для школярів, які перебувають на НКТ, розроблені програми дистанційного навчання. За допомогою цих програм учні зможуть самостійно вивчати предмети української школи, які не викладають на непідконтрольній території.

Інформацію про програми, порядок дій і необхідні документи абітурієнти та їхні батьки можуть шукати на сайтах Міністерства освіти і освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». Крім того, створено сайт «Доступна освіта» на випадок блокування на території НКТ доменів «gov.ua», де можна отримати всю інформацію і програми навчання без реєстрації.

Директор Департаменту вищої освіти Міністерства науки й освіти України Олег Шаров пояснив спрощений механізм для надходження дітей із НКТ. Тепер абітурієнти мають пройти атестацію в освітніх центрах у вишах на території України. Їх відкрили дванадцять. Після атестації випускники отримають український документ про загальну освіту, який відкриє можливість спрощеного надходження в коледж, технікум або виш.

«У цьому році всі центри працюватимуть з 19 червня до 30 вересня включно. Можна буде у такий спосіб вступати в університети. Фактично, до нас приїжджає громадянин України з неповним набором документів, має можливість пройти атестацію і вступити до вишу, і потім протягом трьох місяців із початку навчання донести комплект документів», – говорить Шаров.

ДЖЕРЕЛО