Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

9 вересня ‒ Всесвітній день інформування про ФАС. Чому треба знати про наслідки вживання алкоголю під час вагітності?

09.09.2021

9 вересня – Всесвітній день інформування про ФАС (фетальний алкогольний синдром). ФАС є наслідком вживання алкоголю під час вагітності, виявленим у дитини.

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» долучається до розповсюдження інформації про ризик вживання алкоголю під час вагітності, наслідки якого ми бачимо у переважної більшості діток-сиріт у інтернатних закладах (особливо у спеціальних закладах для дітей із особливими потребами).

Крім того, на портал Sirotstvy.net звертаються багато батьків-усиновителів, прийомних батьків, які зіткнулися з наслідками ФАС, виявленими у їхніх діток.

Рік тому, у 2020 році, програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» провела тренінг у Дніпрі щодо теми гіперактивності та ФАС. Тренерка Вікторія Мельниченко – експертка з питань гіперактивності та ФАС у дітей і підлітків поділилася з прийомними батьками власним 20-річним досвідом роботи зі складними дітьми, які мають діагностований або частіше недіагностований ФАС. На жаль, у минулому році коронавірус забрав життя Вікторії, але частка її безцінного досвіду залишилася у відеоверсії тренінгу, який ви можете подивитися на YouTube-каналі Фонду Ріната Ахметова за посиланням: Тренінг з ФАС (психолог Вікторія Мельниченко)

В Україні працює декілька експертів з питань ФАС, є спільнота прийомних батьків-активістів Діти з ФАС Україна, яку очолює волонтерка, мама дитини з ФАС Ольга Большова.

«Як мама, яка виховує дитину з такими порушеннями, впевнено кажу ‒ вживання будь-якого алкоголю на будь-якому терміні вагітності може призвести до ФАС (фетальний алкогольний синдром) або ФАСП (фетально алкогольного спектру порушень), – говорить Ольга Большова. – ФАС – одна з найпоширеніших причин вад і порушень у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти з ФАС можуть мати суттєву затримку розвитку, когнітивні та поведінкові порушення. Жінка, яка планує вагітність чи вже вагітна, має уникати вживання алкоголю на будь-яких термінах вагітності. Ми всі хочемо мати здорових та щасливих дітей».

Анонс!!! Користувачі порталу Sirotstvy.net часто запитують про ФАС, тому протягом вересня програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» поспілкується з Ольгою та опублікує її відповіді на запитання користувачів порталу.