Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

86 поранених дітей Донбасу отримали допомогу від Штабу Ріната Ахметова

20.06.2018

Діти, які дістали поранення на Донбасі, мають можливість лікуватися і відпочивати в найкращих санаторіях України. Третій рік працює програма «Реабілітація поранених дітей» Штабу Ріната Ахметова.

Завдяки цій програмі зараз у санаторії «Куяльник» проходить курс лікування і 10-річна Влада Руденко з Краматорська. У лютому 2015 року дівчинка дивом врятувалася під час обстрілу. Того нещасливого дня Влада разом із мамою йшла на прийом у поліклініку. Навколо стали розриватися снаряди.

«Я кричала їй: «Владо! Біжи! Ховайся!» – згадує Вікторія, мама дитини. – Вона добігла до поліклініки – і раптом перед її очима в сходинку потрапив осколок, сходинка розірвалася. Влада зупинилася й каже: «Мамо, я нікуди не піду!»

Вони сховалися в підвалі поліклініки, де провели кілька годин. Від шоку дитина навіть не усвідомлювала, що поранена.

«Ми пішли у відділення й тільки там, роздягаючись, вже побачили, що весь одяг, вся спина в крові. Дитина поранена. Осколок застряг у лопатці», – розповідає Вікторія, мама Влади.

Дівчинку довелося прооперувати. На жаль, моторошні спогади переслідують Владу досі. Вона засинає тільки поруч із мамою.

«Коли це все сталося, Влада весь час повторювала: «Мамо! Найголовніше – ми разом, ми поряд!» Найбільше боялася маму втратити», – розповідає Вікторія.

Влада не вперше бере участь у програмі «Реабілітація поранених дітей» – період відновлення тривалий. Для психологічної реабілітації дитині дуже важливо змінити атмосферу та пожити в тиші. Там, де не чути вибухи, де не так страшно, як вдома.

«Мир – коли все спокійно, немає жодних снарядів, війни. Це краса! Вдома трішки страшнувато, а в санаторії – ні», – зізнається Влада.

Цьогоріч у санаторії «Куяльник» пройдуть реабілітацію понад 30 дітей Донбасу, які дістали поранення.

«Гуманітарний штаб Ріната Ахметова надає допомогу пораненим дітям, незалежно від місця проживання. Їхні батьки можуть звертатися до Штабу Ріната Ахметова. Третій рік Штаб реалізує проект «Реабілітація поранених дітей» – щорічно діти проходять курс реабілітації в найкращих санаторіях України. Цьогоріч відновну програму діти пройдуть у санаторії «Куяльник», де для кожного постраждалого буде розроблена програма реабілітації», – зазначила Анастасія Кладова, керівник проекту «Адресна допомога» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Щоб отримати таку допомогу, батькам, незалежно від того, де вони проживають, потрібно звернутися на гарячу лінію Гуманітарного штабу: 0800–509–001. За час реалізації проекту «Реабілітація поранених дітей» допомогу отримали 86 дітей, які дістали важкі поранення.