Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

74% матерів Донбасу підтримали грудне вигодовування

03.01.2016

Троє з чотирьох жінок, які отримують гуманітарну допомогу Штабу Ріната Ахметова, віддали перевагу продуктовому набору для підтримки харчування матерів, які годують груддю. І тільки кожна четверта мешканка Донбасу, яка виховує дитину до року, отримує набір сумішей.

«У надзвичайній ситуації маленькі діти абсолютно беззахисні й залежать від допомоги інших людей, вони дуже вразливі в питаннях поганого харчування. Є безліч досліджень, результати яких свідчать про те, що материнське молоко — ідеальна їжа для малюків. Воно завжди з вами, його не потрібно готувати, стерилізувати баночки. Тому настільки важливою є сьогодні діяльність Гуманітарного штабу, який не тільки допомагає життєво необхідними продуктами харчування дітям і матерям Донбасу, але й пояснює жінкам, чому грудне вигодовування необхідне», — говорить Драгослав Попович, Міжнародний радник ЮНІСЕФ із питань охорони здоров’я та харчування в надзвичайних ситуаціях.

Наприкінці жовтня Гумштаб підтримав ініціативу ЮНІСЕФ і Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Штаб виступає за грудне вигодовування і проти безсистемного видавання сумішей. Тому в жінок є вибір — взяти продуктовий набір для посилення живлення мами, яка годує груддю, або набір сумішей, якщо грудне вигодовування не видається можливим.

За два місяці сім’ям, у яких є діти від 0 до 12 місяців, було видано 15293 продуктові набори для підтримки матерів, які годують груддю, і 5517 наборів, які складаються з дитячих сумішей. Абсолютна більшість жінок (74%) зробила свій вибір на користь грудного вигодовування.

«Команда Штабу завжди націлена на вдосконалення допомоги. Тому в жовтні ми змінили підхід у форматі допомоги дітям, змінивши їхній склад і руйнуючи міфи про грудне вигодовування у стресових ситуаціях. Ми хочемо, щоб малюки Донбасу росли здоровими, незважаючи на всі труднощі, з якими зіткнулися їхні батьки. Зміни для Штабу — один із чинників ефективності, тому що за кожною зміною, за кожною нашою дією стоять люди, їхнє здоров’я, їхні долі та життя», — підкреслює Олександр Вишняков, Директор Гумштабу.

Штаб приділяє особливу увагу складу і якості дитячих продуктових наборів, а також регулярності та своєчасності видавання допомоги. Кожні 28 днів допомогу від Штабу отримують понад 30 тисяч дітей від 0 до 35 місяців, які проживають на мирних і непідконтрольних територіях Донбасу. Всього за час роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова вже видано 439 тисяч дитячих наборів.