Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

6 мільйонів наборів виживання видав Штаб Ахметова жителям Донбасу

11.01.2016

За весь час роботи Штабу Ріната Ахметова мирні жителі Донбасу отримали 6 млн 180 тисяч дорослих продуктових наборів з обох боків лінії зіткнення. Це понад 75 тисяч тонн продуктів, які упродовж збройного конфлікту отримали найбільш соціально незахищені жителі. 65% із них — пенсіонери віком понад 65 років, 5,7% — інваліди, батьки-одинаки — 3,95%, вагітні жінки — приблизно 1%. Всього 10 пільгових категорій населення.

Продуктову допомогу отримали жителі та переселенці в 310 містах і селах Донбасу, де відкрито понад 100 стаціонарних пунктів видавання, або хоча б 1 раз приїжджала мобільна бригада волонтерів.

Штабу Ріната Ахметова вдалося вибудувати, по суті, унікальний механізм забезпечення гуманітарною допомогою. Від закупівлі продуктів до доставляння та видавання їх одержувачам. За тиждень на Донбас відправляють 2–4 автоколони з гуманітарною допомогою, з якої формують необхідний запас на складах Штабу. Що 35 днів продуктові набори отримують до півмільйона людей

З травня 2015 року Штаб Ріната Ахметова доставляє продуктову допомогу в населені пункти «сірої зони» за допомогою мобільних бригад волонтерів.

«У «сіру зону» рідко приїжджає гуманітарна допомога інших місій. Жителям складно й небезпечно виїжджати в сусідні села, щоб купити продукти або отримати соцвиплати. За 7 місяців роботи ми переконалися у важливості цього напряму. Люди шикуються в черги за наборами. За словами наших волонтерів, для багатьох сімей вона стає засобом виживання, — розповідає директор Штабу Олександр Вишняков. — Про одну з таких сімей ми дізналися завдяки виїзду бригади в село Георгіївка Мар’їнського району. Мати й бабуся одні виховують дитину-інваліда з важким захворюванням і проблемами розвитку. Їй потрібен цілодобовий догляд. Штаб узяв цю сім’ю під опіку, і забезпечує продуктами та необхідними медикаментами».

За час роботи «мобільних» волонтерів Штабу продуктову допомогу отримали понад 76 тисяч осіб. У січні 2016 року волонтери відвідають ще 10 сіл, у яких заплановано видати 5 тисяч наборів виживання, зокрема, у селища, куди ніколи не привозили допомогу.

Вже завтра, 12 січня, на Донбас вирушить перша у 2016 році автоколона з гуманітарною допомогою від Штабу Ріната Ахметова. «Ми починаємо рік в інтенсивному режимі. Цього тижня колони з продуктами плануємо доставляти на «Донбас Арену» щодня упродовж 5 днів. Це понад 150 тисяч дорослих і 20 тисяч дитячих наборів. На наші подальші плани впливає гуманітарна ситуація. У нас є план роботи на найближчі 3 місяці. Головні напрями — гуманітарна допомога дорослим і дітям, а так само адресна допомога, залишаються у фокусі уваги Штабу», — підсумував Олександр Вишняков.