Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

500 днів роботи Штабу Ахметова

23.12.2015

Понад 75 тисяч тонн гуманітарної допомоги доставив жителям Донбасу Штаб Ріната Ахметова за 500 днів роботи. Штаб став найбільшою гуманітарною організацією, як за обсягами доставленої допомоги на схід України, так і за кількістю людей, які отримують її регулярно. Щомісяця це до 500 тисяч людей. Про підсумки роботи наймасштабнішого напряму Штабу — «Гуманітарної допомоги» — під час прес-брифінгу розповіли координатор Римма Філь і директор Олександр Вишняков.
 

«500 днів, за рішенням Ріната Ахметова, ми системно допомагаємо вижити мирним жителям Донбасу, які потрапили в жорна війни. Коли в серпні 2014 року створювався Штаб, ніхто не міг припустити, що ми будемо працювати 500 днів, і як показує нинішня ситуація, будемо працювати й далі. За останніми даними ООН, на непідконтрольній території Донбасу проживають 2,7 млн людей, які стикаються з обмеженням у пересуванні. Приблизно 800 тис. людей живуть у вкрай важких і небезпечних умовах. Допомогу від Штабу Ахметова отримують люди похилого віку, діти, інваліди, малозабезпечені. Ми видали 5 млн 850 тис. дорослих і 430 тис. дитячих продуктових наборів», — говорить Римма Філь.

Щоб забезпечити людей такими обсягами продуктової допомоги, Штаб відправив на Донбас 142 автоколони. Це загалом 3 764 двадцятитонні фури. 1 автоколона долає 12-годинний шлях. «Але в червні цього року в нас був своєрідний антирекорд — 50 годин у дорозі. Тоді через сильні обстріли та закриття КПВВ упродовж 15 днів ми здійснили 9 спроб, щоб перетнути лінію дотику. Змінювалися маршрути руху, годинами машини простоювали на пунктах пропуску. І в результаті, нам вдалося доставити продукти за найскладнішим непристосованим маршрутом, через Артемівськ, яким не поїхала більше жодна інша гуманітарна місія», — розповідає Олександр Вишняков.

За 500 днів допомогу отримали жителі та переселенці в 310 містах і селах Донбасу, у яких відкриті стаціонарні пункти видавання, і куди хоча б 1 раз приїжджала мобільна бригада волонтерів. У населених пунктах «сірої зони», куди півроку виїжджали волонтери, допомогу надано 75 тисячам осіб.

«Наші волонтери виїжджають що 2–3 дні, і в них є всього 2 формати роботи — виїзди складні та виїзди небезпечні. Вони годинами можуть перебувати на блокпостах, чекаючи закінчення обстрілу. А в цей час на них чекають люди, які починають збиратися з 3-ї години ночі. У багатьох селах «сірої зони» картина однакова: це кілометрові черги, багато пенсіонерів та інвалідів, які чекають цю допомогу. Допомога дуже затребувана. Це страшно, коли старі залишаються без підтримки рідних. Минулого тижня ми доставляли продукти в Чермалик Волноваського району. Під час отримання допомоги стало погано дідусеві, він ледве зміг дійти до пункту видавання. У нього банально немає грошей, немає продуктів, він нещодавно поховав свою дружину. Першу допомогу йому надавали всі: і волонтери, і люди, які отримують продукти. І таких страшних історій дуже-дуже багато», — розповідає Олександр Вишняков.

Соціологічні дослідження показують, що третина жителів Донбасу потребує продуктів. Як і раніше, високою є необхідність гуманітарної допомоги. «Ми продовжуватимемо реагувати на потреби мирних жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення і в «сірій зоні». На початку наступного року ми продовжимо доставляти гуманітарну допомогу людям. Ми змушені залишатися у форматі 3-місячного планування своєї роботи. Робота Гуманітарного штабу зберігає свою актуальність», — підсумував Олександр Вишняков