Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 тисяч дітей вже отримали психологічну допомогу Гуманітарного штабу Ахметова

16.04.2015

За оцінками лікарів-фахівців, саме така допомога зараз необхідна всім діткам Донбасу, щоб впоратися із психологічними наслідками війни. Із початку роботи Психологічної служби Штабу Ріната Ахметова 5 тисяч дітей різного віку вже отримали психологічну допомогу.

У межах проекту «Травма війни», психологи Гуманітарного штабу проводять діагностично-корекційні заняття з дітками з Донбасу у спеціально відкритих Центрах, також фахівці працюють у школах Донецька, Макіївки, Маріуполя, Слов’янська, Дружківки, Селидового, Луганська, Красноармійська, Запоріжжя та Дніпропетровська.

Подібні групові заняття у школах проводяться для розуміння загального портрета психологічного стану дітей. Головне завдання групи — продіагностувати й виявити тих дітей, яким терміново необхідна психокорекційна допомога. Крім того, під час занять психологи Штабу розповідають про стрес і війну, навчають простих технік саморегуляції, обговорюють події, що відбуваються, допомагають дітям долати свої страхи і тривожний стан через спілкування, рухливі ігри та арт-терапію.

Цього тижня психологи Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова побували в Донецькому ліцеї № 30. На жаль, діти молодших класів тут вже добре знають, що таке страх, як він проявляється й навіть розповіли дорослим про адреналін. Тому на груповому занятті школярам запропонували намалювати «Безпечне місце». Сенс завдання — зобразити барвами таке місце, де дитина відчуває себе спокійно й комфортно. Тобто таке місце, де їй найкраще. На думку психологів, подібна методика допомагає впоратися зі страхами: щойно дитина відчуває занепокоєння, вона подумки може вирушати в безпечне місце, згадувати його, уявляти, чим вона там займається, і тоді страх відступає. Й ось промовиста деталь — деякі діти питали в дорослих, як намалювати підвал і перегородку — адже вони не з чуток знають, що таке війна. Наприкінці заняття діти мають додати у свій малюнок помічника — друга або захисника. Хтось намалював свою маму, а хтось — авторитетну людину, до якої є довіра й на яку хочеться опертися. На думку психологів, саме батьки найчастіше є головною опорою в боротьбі зі стресами і психологічними травмами.

Нагадаємо, у листопаді 2014 року стартував проект «Травма війни» для підготовки кризових психологів. На сьогодні це єдиний масштабний в Україні проект, мета якого допомогти максимально можливій кількості жителів зони АТО й переселенців впоратися із психологічними наслідками війни.

У межах проекту Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запрошує до Центрів із надання психологічної допомоги дітей і їхніх батьків із Донецької та Луганської областей.

КИЇВСЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Попередня реєстрація: за телефоном (044) 502–52–17 або електронною поштою [email protected]

ДОНЕЦЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Попередня реєстрація: за телефоном (099) 907–70–04 або електронною поштою [email protected]

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Попередня реєстрація: за телефоном (099) 907–70–04 або електронною поштою [email protected]