Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 питань про новий прикордонний режим на Донбасі. Коментар юристів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

10.02.2015

5 питань про новий прикордонний режим на Донбасі.

 

  1. На підставі якого законодавчого акту введено прикордонний режим?

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2015 р. № 38 «Деякі питання підвищення рівня національної безпеки України» визначені там населені пункти й райони прирівняні до контрольованих прикордонних районів згідно з ч. 3 ст. 22 Закону України «Про державний кордон України». У цих районах вводиться прикордонний режим.

  1. На яких територіях діятиме прикордонний режим?

Прикордонний режим діятиме в таких містах і районах:

  • Донецьк, Авдіївка, Артемівськ, Вугледар, Горлівка, Дзержинськ, Дебальцеве, Докучаєвськ, Селидове Донецької області; Артемівський, Волноваський, Володарський, Костянтинівський, Красноармійський, Мар’їнський, Ясинуватський райони Донецької області;
  • Лутугинський, Новоайдарський, Перевальський, Попаснянський, Слов’яносербський, Старобільський райони Луганської області;
  • Богодухівський район Харківської області;
  • Новотроїцький, Чаплинський райони Херсонської області.

 

  1. Із якого числа й на який період вводиться прикордонний режим?

Введено в дію з 10 лютого 2015 року. Діятиме на період проведення АТО.

  1. Для кого діє прикордонний режим?

Для всіх громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, що в’їжджають на територію його дії, або перебувають, проживають, переміщаються на такій території.

  1. Як діятиме прикордонний режим?

Додатково до чинного пропускного режиму на зазначених територіях буде введено систему режимних заходів, які будуть регулювати правила в’їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування на таких територіях та ін. питання згідно з Положенням про прикордонний режим, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1998 р № 1147. Зокрема, прикордонний режим передбачає в’їзд у відповідні райони на підставі документів, що засвідчують особу (національний або закордонний паспорт, водійське посвідчення та інший документ, виданий уповноваженим державним органом, з ПІБ та фото громадянина, — для громадян України; паспорт або документ, що його замінює, — для іноземних громадян, посвідчення на постійне або тимчасове проживання, посвідчення особи без громадянства, зокрема, для виїзду за кордон, — для осіб без громадянства), право уповноважених осіб Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також членів громадських формувань з охорони громадського порядку й державного кордону відповідно до Законів України «Про Державну прикордонну службу України» та «Про дорожній рух» у разі необхідності зупиняти та оглядати транспортні засоби. З урахуванням місцевих умов обласні держадміністрації з Державною прикордонною службою також можуть приймати рішення з окремих питань практичної реалізації прикордонного режиму.

Отже, з’явиться ще один контролюючий орган в особі Держприкордонслужби, який буде перевіряти документи і транспортні засоби. Територія перевірки ширша за зону проведення АТО.