Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 приводів для скасування статуту ВПО

09.02.2016

Юристи благодійного фонду «Горіння» розповіли, за яких обставин переселенець може втратити статус внутрішньо переміщеної особи. Ця інформація допоможе вам уникнути втрату статусу ВПО.

Отже, що може стати приводом для скасування довідки ВПО:

  1. Подання заяви про відмову від довідки ВПО.
  2. Скоєння злочину. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у скоєння терористичного акту; публічні заклики до скоєння терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння скоєнню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочини проти людяності або військові злочини;
  3. Повернення до покинутого місця постійного проживання на непідконтрольній території.
  4. Виїзд на постійне місце проживання за кордон.
  5. Подання свідомо недостовірних відомостей під час оформлення довідки ВПО.

Важливий нюанс: людина, яка оформила статус ВПО, може виїхати з місця фактичного проживання не більше ніж на 60 днів. Інакше її можуть позбавити цього статусу. Тому, якщо у вас є довідка, і вам потрібно покинути місце проживання більш ніж на 60 днів – попередьте про це управління соціального захисту за місцем фактичного проживання. Тоді вам продовжать цей період до 90 днів.

БФ «Горіння» також пропонує ВПО отримати правові консультації за номером гарячої лінії 050 044 56 01 або Skype (для Дніпропетровської області – yurist.gorenie.dp, Запорізької області – yurist.gorenie.zp, Донецької області – yurist.gorenie.dn).

ДЖЕРЕЛО