Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

400 важкохворих дітей із Донбасу отримали ліки. Як отримати допомогу для дитини?

10.12.2015

400 сімей із Донбасу, які виховують дітей із важкими хронічними захворюваннями, отримали медикаменти за програмою «Ліки дітям» Штабу Ріната Ахметова. Більше половини з них страждають діабетом. Відповідно до заявок дітям передано той інсулін, який підходить саме їм. Також 173 діткам видано необхідні пакети протисудомних і протиастматичних медикаментів.

«Такою є мета нашої роботи – забезпечити тяжкохворих діток саме тими ліками, яких вони потребують. Не просто закупити і видати партію, а прислухаючись до потреб кожної дитини, передати їй певні ліки, які підходять. Всі дітки зі складними діагнозами, і зміна схеми лікування може призвести до тяжких наслідків», – коментує Ірина Темерко, керівник напряму «Адресна допомога» Штабу.

Як і раніше, більшість дзвінків на гарячу лінію Штабу – прохання сімей із непідконтрольної території. Ліки в місцевих аптеках для них дефіцитні й дорогі, багато хто тижнями шукає можливість виїхати на мирну територію по допомогу.

У схожій ситуації опинилася й мама 2-річного Колі з Макіївки. Жінка виховує дитину одна. На початку осені місцеві медики діагностували в малюка астму. «Під час обстрілів ми постійно ховалися в підвалі, практично все минуле літо. На тлі цього в сина почалася алергія буквально на все: на цвіль, пил, пух. А 4 місяці тому він почав сильно задихатися. Лікарі сказали, що алергія переросла в астму, і виписали спеціальні ліки, на які в мене немає коштів. Я в декретній відпустці, а крім Колі на руках ще 90-річна бабуся», – поділилася Наталя, мама хлопчика.

«Наталя кілька тижнів не могла забрати ліки для Колі, які чекали її в аптеці Артемівська. Кілька разів телефонувала, просила почекати. Їй не було з ким залишити дитину, і не було коштів на поїздку. А два дні тому Наталя зателефонувала й поділилася, що, нарешті, може виїхати – знайомі на своїй машині взяли її в попутники на мирну територію», – розповідає Ірина Темерко.

Видавання препаратів від Гуманітарного штабу здійснюється сім’ям із важкохворими дітьми віком до 18 років із непідконтрольних територій, а також переселенцям на мирній території Донбасу. Отримати їх можна тільки в аптеках мирних Артемівська, Маріуполя і Краматорська Донецької області. Заявки приймають за телефоном гарячої лінії Штабу 0800 509 001. Докладніше про те, хто і як може отримати медикаменти, дивіться за посиланням.