Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

3-мільйонний набір виживання видав сьогодні Штаб Ахметова

14.05.2015

14 травня в ІА «Українські новини» відбувся брифінг Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Про пройдений 3-х мільйонний рубіж із видавання продуктових наборів мирним жителям Донбасу та реальний портрет одержувача гуманітарної допомоги розповіла координатор Штабу Римма Філь.

Штаб Ріната Ахметова вже 10 місяців працює в режимі суворого контролю та обліку кількості та якості продуктів, які видають мирним жителям Донбасу. І сьогодні в одному з пунктів Гуманітарного штабу видали 3-мільйонний за рахунком набір виживання.

«На сьогодні цифра виданих продуктових наборів становить 3 мільйони 1551, — розповіла на брифінгу Римма Філь. — Саме таку кількість наборів виживання було видано мирним жителям Донбасу з початку роботи Штабу в серпні 2014 року. Ця цифра величезна, як і допомога, котру надає Рінат Ахметов своїм землякам».

Для перевезення такого обсягу продуктів — приблизно 39 тисяч тонн — знадобилося 1989 великовантажних 20-тонних автомобілів. Вражає й географія роботи пунктів видавання та доставляння допомоги — 19 районів і 61 місто Донбасу, з яких 12 районів і 26 міст перебувають на мирних територіях Донецької та Луганської області, 3 райони та 23 міста на не підконтрольних Україні територіях, 4 райони та 12 міст перебувають на лінії зіткнення.

«Тут щодня відкриваються пункти видавання гуманітарної допомоги. І щодня волонтери видають продуктові набори, даючи людям можливість вижити… За весь час роботи штабу було задіяно 3 тисячі волонтерів. Це величезна мирна армія тих, хто готовий безоплатно, тільки від любові до своїх земляків, до своєї батьківщини допомагати тим, кому особливо важко в нинішній час. Це і є найважливіший і найголовніший прояв патріотизму», — вважає координатор.

Треба зазначити, що допомогу від Гуманітарного штабу отримують виключно найбільш незахищені категорії мирних жителів — діти, старі, інваліди.

«У цих людей немає пенсій, немає соціальних виплат і немає засобів до існування. Їм немає за що купити ліки і продукти. Ці люди ніколи не тримали зброю, вони не хочуть війни. Ці люди з різних причин не можуть втекти від війни. Ось таким своїм землякам і допомагає Рінат Ахметов», — сказала Рима Філь.

Хто ж є благоотримувачем гуманітарної допомоги? Якщо проаналізувати дані за 10 минулих місяців, то вимальовується така картина: середній вік одержувача — 66,5 років (чоловіків — 31%, жінок — 69%). 66 одержувачів віком понад 100 років, 3 778 осіб віком від 90 до 100 років, 45 178 осіб віком від 80 до 90 років. Найстаріші благоотримувачі живуть e Єнакієвому та Ясинуватій — їм 113 і 110 років. Також штаб підтримує дитячі будинки сімейного типу. Наприклад, у Донецьку живе сім’я Ковальових, яка виховує 12 дітей, а в сім’ї Хоминець із Докучаєвська — 9 дітей. Це сім’ї з найбільшою кількістю дітей, якими опікується Штаб. На постійній основі продуктові набори отримують 30 899 інвалідів 1–2 групи (зокрема, 1664 інвалідів бойових дій), матерів-одиначок — 17 748.

Волонтери Гуманітарного штабу не забувають про людей похилого віку та інвалідів, які не можуть самостійно прийти на пункт видавання. Продуктові набори їм привозять адресно — прямо додому. Серед цих людей — 158 осіб віком від 90 до 96 років, 586 осіб віком від 80 до 89 років, а також 541 інвалід 1 та 2 групи.

«Ми стежимо за долею кожної людини, якій надано адресну допомогу. Ось один із прикладів. У Донецьку живе Феня Хайлівна Вайнштейн, якій вже 100 років. Вона проживає у квартирі зі своїм 76-річним сином Яковом, у якого хвороба Дауна. Вони пересуваються тільки у квартирі, іноді приходять сусіди, які допомагають на господарстві. Жінка особливо не розповідала про минуле життя, але ми знаємо, що рік тому померла дочка. Казала, що завжди шматок хліба їй давався дуже важко. Зараз у цей складний час найбільшою підтримкою для неї є наш соціальний працівник Наталя Ніколаєва. Вона регулярно приїжджає на доставляння. Не тільки передає бабусі продукти, а й уточнює самопочуття Фені Хайлівни, хто приходив у гості із сусідів, про погоду, про дрібниці, головне, що бабуся розуміє, що вона не одна. Нашого співробітника Феня Хайлівна і Яків завжди дуже чекають», — розповіла історію однієї родини Римма Філь.

Як відомо, крім продуктової допомоги дорослим, Гуманітарний штаб видає ще й набори спеціально для дітей до 2-х років. У «дитячому наборі» є все необхідне — молочні суміші, каші, фруктові та овочеві пюре. Станом на 12 травня, Штаб Ахметова вже видав 201 469 дитячих наборів.

Щоб доставляння продуктів було безперервним, Гуманітарний штаб цього тижня відправляє на Донбас 3 колони з допомогою — дві до Донецька і 1 до Маріуполя. «Сьогодні до Донецька виїхала чергова колона 19-го Гуманітарного рейсу Ріната Ахметова. 15 великовантажних автомобілів доставлять 300 тонн продуктів для оновлених наборів виживання: цукор, крупи, горох, борошно, вівсяні пластівці, макарони, соняшникову олію, згущене молоко, сіль, консерви із сардини, паштет. Ми й далі видаватимемо допомогу нашим великим і маленьким землякам. У травні у планах Гуманітарного штабу привезти продукти для формування 350 тисяч наборів виживання для дорослих і 42 тисячі — для дітей», — насамкінець сказала координатор Штабу.