Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

25 000 тестів для Київської області: Фонд Ріната Ахметова продовжує допомагати державі у боротьбі з коронавірусом

16.04.2020

Сьогодні Фонд Ріната Ахметова передав 25 000 експрес-тестів для виявлення вірусу COVID-19 медикам Київської області. Вручення відбулося в міській лікарні № 3 Білої Церкви. Звідси тести будуть розподілені по всій області.

– За особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова, на боротьбу з коронавірусом в Україні направлено 300 мільйонів гривень. У тісній координації з Міністерством охорони здоров'я України Фонд закуповує і передає медикам засоби індивідуального захисту і обладнання, але саме тести мають першочергове значення. Вони допомагають зрозуміти масштаби проблеми в кожному окремо взятому регіоні та ізолювати людей, які заразилися коронавірусом. 25 000 тестів, які сьогодні отримують медики Київської області, це фінальна партія з 300 000 тестів, закуплених Фондом для державних лікарень в усіх регіонах країни. Фахівці високо оцінюють якість тестів та їхню ефективність у боротьбі з поширенням вірусу, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Київської обласної державної адміністрації Василь Володін розповів про поточну ситуацію з коронавірусом в регіоні:

– На жаль, результати медичних досліджень показують, що існує вкрай неприємна тенденція захворюваності коронавірусом у Київській області. Вже 234 хворих виявлено. У кожного багато контактних осіб, яких необхідно протестувати на вірус. Дякуємо Фонду Ріната Ахметова за ці 25 000 тестів. Ми зможемо виявляти інфікованих та ізолювати їх, аби не доводити ситуацію до критичної.

Міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий подякував Фонд Ріната Ахметова за допомогу і зазначив, що в цей важкий час дуже важливо триматися разом:

– Ми вміємо об'єднуватися. Держава та бізнес сьогодні спільно борються з епідемією страшного вірусу. Просимо населення приєднатися до цієї боротьби і не виходити без нагальної потреби з дому.

Фонд Ріната Ахметова, за особистим рішенням Засновника, закупив для медиків України 300 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу і передав в Стабілізаційний фонд, створений при Президентові України.

Раніше тести були передані державним лікарням у Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській областях, а також у місті Києві.

Рінат Ахметов спрямував на боротьбу з COVID-19 300 мільйонів гривень. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози пандемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівного також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду постачено до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, які вже отримали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний і протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області країни за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закуповує аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова в співпраці з Мінцифри створили освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов та відомий журналіст Савік Шустер.