Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

24% жителів Донбасу вірять, що у 2016 році настане мир

15.12.2015

Лише кожен четвертий житель Донбасу вірить, що військовий конфлікт завершиться наступного року. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ».

Всупереч попереднього думку, більше половини жителів Донбасу вважають, що 2016 рік буде кращим за нинішній. Вони вірять, що новий рік буде більш мирним, а економічна ситуація у краї більш-менш налагодиться.

«Коли ми проводили аналогічне дослідження у грудні минулого року, ми були дуже здивовані отримати позитивну, оптимістичну думку щодо майбутнього. Це була досить парадоксальна ситуація — у половині міст велися бойові дії, страшно бракувало елементарних продуктів, втім, жителі цих міст вірили, що конфлікт розв’яжеться й ситуація зміниться на краще, — розповіла Наталя Харченко, виконавчий директор КМІС. — Подібна ситуація збереглася і в цьому році. Рівень оптимізму жителів Донбасу навіть став вищим… Незважаючи на всі випробування, які випали на долю наших співгромадян, вони призвели не тільки до якихось розчарувань, а і сприяли певному згуртуванню суспільства й розвитку взаємодопомоги. 3/4 опитаних сімей говорять про те, що вони отримували допомогу, коли потрапляли у складну ситуацію. Тобто люди намагаються допомагати одне одному і відчувають підтримку та допомогу. Це важливий чинник, який допомагає значній кількості жителів Донбасу не опускати руки і сподіватися на майбутнє».

Довідка. 15 грудня на круглому столі «Гуманітарна мапа Донбасу: підсумки року та очікування мирних жителів» КМІС представив результати дослідження, яке було проведено 24 листопада — 5 грудня 2015 року. Методом телефонного інтерв’ю (CATI) було опитано 2113 респондентів віком понад 18 років. В опитуванні взяли участь жителі 30 найбільш нужденних міст Донецької та Луганської областей