Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

20 тисяч дітей Донбасу отримали психологічну допомогу від Штабу Ахметова. ІНФОГРАФІКА.

10.07.2015

Вже 20 тисяч дітей отримали допомогу від фахівців Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, яка працює із серпня 2014 року.

Психологи Штабу допомагають впоратися з травмою війни дітям від 4 до 17 років, як залишилися за лінією дотику, так і переселенцям на підконтрольній Україні території.

У Донецьку, Макіївці, Єнакієвому, Харцизьку групові заняття психологів із дітьми проводяться в дитячих садках, школах, літніх таборах. На заняттях фахівці визначають діток, яким потрібна додаткова допомога й запрошують на подальші консультації.

На зустрічах із фахівцями діти скаржаться на безсоння, страх вийти на вулицю, часті простудні захворювання, апатію, нічні кошмари. За допомогою спеціальних методик, арт-терапії, бесід психологи допомагають дітям подолати свої проблеми, причиною яких стали пережиті бойові дії або ранні психологічні травми.

Масштабна робота ведеться в Центрі психологічної підтримки на стадіоні «Донбас Арена» в Донецьку. Там 6 днів на тиждень працює кілька різновікових груп, а також проводяться індивідуальні консультації з дітьми та їхніми батьками. Це діти з місцевих шкіл і дитсадків, а також ті, чиї батьки звертаються по допомогу на гарячу лінію Штабу.

Крім того, під супроводом психологів перебувають 37 діток, які дістали поранення під час бойових дій. Фахівці регулярно виїжджають у лікарні та бомбосховища Донецька.

«Психологи Штабу Ріната Ахметова надають допомогу в дитячих садках Донецька й Макіївки. У цих же містах допомагають вагітним жінкам і молодим матусям у пологових будинках. Це не тільки групові заняття арт-терапією, а й серйозне індивідуальне опрацювання складних травматичних подій — загибель рідних, важкі поранення з фізичними каліцтвами. Ми плануємо до кінця року надати первинну психологічну допомогу 100 тисячам дітей, розширити географію надання допомоги. У планах вже в серпні розпочати роботу в Горлівці. Дітям подобається спілкуватися з психологами, а батьки вказують на позитивні зміни в їхній поведінці й дуже вдячні за допомогу Рінату Ахметову», — прокоментувала Дар’я Касьянова, керівник напряму «Психологічна допомога дітям» Гуманітарного штабу.

Для переселенців із Донбасу відкрито Центри психологічної підтримки в Києві та Дніпропетровську. Ще один центр для місцевих жителів і переселенців працює в Маріуполі. Для жителів інших міст, є можливість отримати консультацію психолога, залишивши заявку на гарячу лінію Штабу.

Із тими дітьми, які залишилися на лінії зіткнення, у консультаційному режимі працюють мобільні бригади психологів, котрі виїжджають безпосередньо в населені пункти.

Консультації та заняття проводять кваліфіковані фахівці, які пройшли піврічний навчальний курс Штабу «Травма війни» й отримали практичний досвід в усіх напрямах, включно з посттравматичними розладами, психологічними травмами, як у дорослих, так і в дітей, які пережили війну.