Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

20 років Акції добра. Блог Риммы Филь

12.12.2020

Наразі той самий привід почати зі слів: як швидко летить час. І ці слова будуть вельми до речі. Тому що тема, про яку я буду писати, – 20-та Акція «Рінат Ахметов – Дітям». І 20 років тому я була справжнісіньким свідком її народження.

Усі роки – то не просто подарунки тисячам дітей, це дотик до їхньої долі.

У 2001 році Рінат Ахметов зі своїм другом, композитором Ігорем Крутим відвідав кілька інтернатів і лікарень Донецької області, щоб привітати дітей з Днем святого Миколая. Ця зустріч справила на друзів незабутнє враження.

Так з'явилася Акція «Рінат Ахметов – Дітям», що стала традиційною. В рамках Акції з 2001 року, крім особистих зустрічей з дітлахами та традиційних новорічних подарунків, допомогу Ріната Ахметова отримали близько 50 дитячих будинків сімейного типу. Для їхніх вихованців придбано іграшки, одяг, медикаменти, надавалася психологічна підтримка і допомога в лікуванні. А ще – допомога з придбанням будинків, поліпшенням житлових умов, ремонтом житла, у вирішенні побутових проблем ДБСТ. За ці роки його допомогу отримали 500 сімей.

Це були зустрічі, сповнені незабутнього океану позитивних емоцій. Крутий грав не на шикарному роялі, а на інтернатських стареньких піаніно, малюки розповідали «дядям» вірші, співали пісень і тягнули ручки, щоб сісти на коліна.

Коли почалася на Донбасі війна, характер і масштаб акції змінився, адже найголовніше – відповідати викликам часу. За шість років, що минули, подарунки одержали майже 700 тисяч дітей. Крім того, всі ці роки в рамках Акції масштабна і системна допомога в різних формах була надана самим інтернатним закладам і їхнім вихованцям упродовж всього року.

З 2018 року Акція була доповнена новим форматом – зустрічами з амбасадорами Фонду, які надали можливість дітям, позбавленим батьківського тепла, отримати мотивацію для досягнення успіху в житті. Таким чином, дітям дарують не лише подарунки, а й найголовніше – підтримку і розуміння того, що вони потрібні в цьому світі.

І щороку відбувається новорічне свято для тих, чиє життя змінив Фонд Ріната Ахметова – для сиріт, які знайшли батьків; для дітей, яким Фонд подарував слухові апарати або допоміг позбутися від пороку серця; для дитячих будинків сімейного типу.

– Дітки вірять, що будь-які бажання, що загадуються перед святом, збуваються. Це діти з непростою долею, і мрії у них особливі. На святі від Фонду Ріната Ахметова вони танцюють, грають, знаходять друзів, – це слова мами ДБСТ Олени Борблик.

За 20 років існування формат акції змінювався, але мета і філософія залишилися незмінними – дарувати тепло і турботу дітям.