Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: врятувати дитячі життя

03.08.2020

Допомога дітям із діагнозом «вада серця» з 2013 року стала одним із напрямів діяльності Фонду Ріната Ахметова. Для системної боротьби з цією недугою в 2017 році почав працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». В його рамках найліпші фахівці проводять корекційні операції з установки  імпланта – оклюдера. Ця сучасна методика дозволяє уникнути складної та важкої для організму дитини операції, коли доводиться розрізати грудну клітку. Замість цього пацієнтові встановлюють окклюдер – шестиміліметрову спіраль, яка через невеликий розріз на стегні й артерію з потоком крові проникає в проблемне місце прямо в серце. Потім розкривається, мов парасолька, закриває проток і з часом заростає м'язовою тканиною.

Однією з наймолодших учасниць проєкту стала Мілана Борзенко з Маріуполя, дівчинці на той момент виповнилося лише чотири місяці.

– Вагітність протікала нормально. Дочка з'явилася на світ трохи раніше терміну, але без ускладнень. Коли Мілані виповнилося півтора місяця, педіатр виявила в її сердечку шуми. Проте жевріла надія, що все обійдеться. Адже ні у мене, ні у чоловіка в сім'ї з такою хворобою не стикалися. Однак кардіохірург поставив остаточний діагноз: вада серця, або відкрита артеріальна протока, – розповіла мама Аліна Володимирівна.

Лікар, який оглядав дитину, вирішив все ж проконсультуватися зі своїм столичним колегою Ігорем Дитковським. Він і порадив негайно звернутися до Фонду Ріната Ахметова.

– Випадок досить рідкісний для дітей такого віку. Відкрита артеріальна, або боталлова протока, у Мілани досягала 4–5 мм. Для такого малятка це занадто багато, і вада вже почала давати ускладнення. Надалі це могло призвести до незворотної легеневої гіпертензії та склерозу судин. Тому її потрібно було закрити якомога швидше. Дуже правильно, що батьки не стали чекати, поки дитина стане трішки старше. В однорічному віці могло бути пізно. Можливо, довелося б навіть робити пересадку серця. Завдяки допомозі Фонду недуга була своєчасно усунута, а дитині можна буде навіть професійно займатися спортом, – розповів Ігор Дитковський.

Коли мамі дівчинки повідомили, що операція пройшла успішно, від щастя вона не могла стримати сльози.

– Спасибі велике Рінату Леонідовичу за допомогу. Завдяки йому серце нашої маленької стало здоровим. Тільки про це і мріяли з чоловіком, – сказала Аліна Володимирівна.

Ще однією учасницею проєкту стала Поліна Сидоренко. У віці трьох років вона потрапила в лікарню з високою температурою. Лікарі підозрювали бронхіт, тому відправили на флюорографію. Результати стурбували медиків, тому вони порадили батькам відвести дитину на УЗД серця.

– Дочка пройшла обстеження, після якого був встановлений діагноз – вторинний дефект міжпередсердної перегородки. Іншими словами, вада серця. Нам запропонували прооперувати Полю, але вартість такої операції для нашої сім'ї була нереальною. По допомогу я звернулася до Фонду, – розповіла Вікторія, мама дитини.

Фонд допоміг у проведенні операції з установки оклюдера – і вада була усунута.

– Дякую Рінату Леонідовичу, що відгукнувся на нашу біду. Навіть не знаю, що б ми робили без його допомоги, – подякувала Вікторія.

Батьки діток, яким допоміг Фонд, кажуть: не треба боятися операції з установки оклюдера. Адже сердечко з «парасолькою» – не вирок.

«Я мама щасливого восьмирічного Микитки з Луганської області. Тепер сердечко нашого синочка особливе, воно з «парасолькою»! Завдяки неоціненній допомозі Фонду Ріната Ахметова та команді чарівників – ендоваскулярних хірургів Інституту ім. Амосова сердечко синочка стало здоровим! Звичайно, були переживання, тривоги, але слава Богу, все пройшло саме так, як можна було уявити в найдобрішій казці. Вже наступного дня після закриття дефекту перегородки в сердечку оклюдером Микита заводив нові знайомства з дітками у відділенні та доводилося шукати його в сусідніх палатах. Батькам, які стикнулися з подібною ситуацією, бажаю сил, терпіння і впевненості. Повірте, сердечко з «парасолькою» – це не вирок, це здорове серце!» Такий лист надійшов до Фонду від мешканки Луганської області.

Як отримати допомогу за проєктом

«Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце» – це допомога в проведенні операцій з установки оклюдера дітям від 0 до 18 років із вродженими вадами серця з реєстрацією в Донецькій та Луганській областях із малозабезпечених і соціально незахищених сімей.

Детальну інформацію можна дізнатися на гарячій лінії Фонду 0800 509 001.

На сьогоднішній день в рамках проєкту було проведено 123 операції з установки оклюдера.