Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: мільйон врятованих життів

06.08.2020

На початку серпня відсвяткувала річницю створення одна з наймасштабніших програм Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарний Штаб. У період навіть найтяжчих подій допомогу отримували найбільш нужденні жителі Донбасу.

– Одночасно з евакуацією людей із гарячих точок на Донбас пішли перші колони з гуманітарною допомогою від Ріната Ахметова. Тисячі тонн продовольства й медикаментів на сотнях машин безперервно доставляли в зону конфлікту. Постійно зростала географія доставляння допомоги. Одночасно з цим Фонд вивчав і аналізував ситуацію та потреби мирних жителів. Отримавши ці дані, Рінат Ахметов доручив створити Гуманітарний Штаб. Усі ресурси – людські та матеріальні, були кинуті на допомогу Донбасу, – розповіла Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

За час роботи Штабу було врятовано життя понад мільйона людей з обох боків лінії зіткнення. Людям, що живуть у зоні конфлікту, доставлено понад 12,5 мільйона наборів виживання. Для цього Фонд спільно з Київським міжнародним інститутом соціології провів велике якісне дослідження, у результаті було розроблено науковий підхід надання допомоги.

– У всіх населених пунктах Донбасу були проведені соцопитування. На основі цих даних Фонд умовно визначив три групи, залежно від складності ситуації. Зрозуміло, що насамперед допомогу доставляли туди, де люди не могли без неї вижити. Вони ховалися в підвалах без світла, води та їжі. І наші волонтери, попри обстріл, пробивалися до людей і доставляли найнеобхідніше, – пояснює Наталя Ємченко.

Особливу роль у роботі Гуманітарного Штабу відіграли волонтери, зокрема з Авдіївки. Тут кожен житель знає, що таке біль і страждання.

– Був час, в Авдіївці не було води та світла, не працювали магазини, а найближчі були в іншому місті, на відстані декількох десятків кілометрів. Тоді на допомогу авдіївцям прийшов Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. Допомогу доставляли навіть у найважчі для міста часи, – згадує Борис Кармазін, директор із персоналу та соціальних питань Авдіївського коксохіму.

Допомога Ріната Ахметова залишилася в пам’яті жителів регіону. Люди згадують, як утворювалися цілі черги за продуктовими наборами. Зокрема жінок із малюками – такі, як Наталя Андрієнко з Авдіївки, мама трьох дітей. Останню дитину, сина Ельдара, вона народила вже після початку збройного конфлікту.

– Це була найважча вагітність для мене. Тому що стрес постійний був через стрілянину. Народження малюка ще більше ускладнило ситуацію, адже новонароджені діти потребують особливого догляду та харчування. Тоді Фонд Ріната Ахметова став справжнім другом нашої сім’ї. Дякую Рінату Леонідовичу за постійну підтримку, – каже Наталя.

Завдяки допомозі Ріната Ахметова засяяв промінь надії для тих, хто виживає в «сірій зоні» й на лінії зіткнення. Робота Фонду – це вміння зігріти людей своїм теплом, своєю любов’ю в найстрашніші дні. Подарувати впевненість у тому, що ніхто не залишиться без допомоги. Це унікальний досвід порятунку в умовах збройного конфлікту. Найбільш нужденним жителям регіону видано приблизно 12,5 мільйона наборів виживання. Це понад 134 тисячі тонн продуктів. Це більш ніж 6700 завантажених фур, колона яких розтягнулася б майже на 100 кілометрів. Це мільйон врятованих життів завдяки силі допомоги однієї людини – Ріната Ахметова.