Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 років програмі «Сирітству – ні!»: сім'ї знайшли 9090 дітей

29.05.2018

Сьогодні в Києві відбувся брифінг, присвячений 10-річчю програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, за сприяння якої свої сім'ї знайшли 9090 дітей.

«Кожна дитина має рости в люблячій сім'ї. Кожен має право на щасливе дитинство – такі основні принципи та завдання програми «Сирітству – ні!», – сказала Наталія Баришпольська, керівник програми Фонду Ріната Ахметова. – У межах програми «Сирітству – ні!» дев'ятий рік працює Всеукраїнський портал національного усиновлення. Працівники Фонду щомісяця долають сотні кілометрів, щоб зняти фото та відео про вихованців інтернатних установ, щоб якомога більше дітей знайшли маму й тата».

За сприяння програми Фонду Ріната Ахметова в Україні створено 41 дитячий будинок сімейного типу, відкриті центри матері та дитини, соціальна квартира для адаптації підлітків, центр соціальної підтримки дітей і сімей.

Постійними партнерами програми «Сирітству – ні!» є обласні служби у справах дітей та служба у справах дітей м. Києва, Мінсоцполітики України.

«Міністерство соціальної політики довгий період співпрацює з порталом «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, який допомагає нашим громадянам і не тільки громадянам, але й безпосередньо державі, отримувати максимум інформації, організовувати заходи, щоб сім'я якомога краще та швидше змогла знайти дитину, – заявив на брифінгу Руслан Колбаса, директор департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України. – Сьогодні в Україні приблизно 71 тисяча дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Понад 91% з них вже виховуються в сім'ях громадян України. Це прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу. Найбільше – це опіка. За останні два роки збільшилася кількість дітей, усиновлених громадянами України. Так, у 2017 році було всиновлено 1518 дітей-сиріт. Безумовно, діти не мають перебувати в інтернатних установах».

За 10 років програми «Сирітству – ні!» її працівники стали свідками безлічі дивовижних історій. Тішить, що українці не бояться приймати в свої сім'ї по декілька братів і сестер, дітей з особливими потребами. Люблячих батьків знаходять дітки з такими важкими захворюваннями, як ДЦП, аутизм, синдром Дауна, ВІЛ.

Щомісяця фахівці програми проводять понад 100 онлайн-консультацій для потенційних і чинних батьків.

Крім того, програма «Сирітству – ні!» проводить тренінги для усиновителів, опікунів, прийомних батьків та батьків-вихователів, які допомагають їм отримати відповіді на питання, що виникають під час адаптації та виховання дитини у новій сім'ї.

У Фонді Ріната Ахметова працює телефонна гаряча лінія 0 800 50 90 01, де можна отримати консультацію з питань усиновлення дитини. І щомісяця на неї надходить понад 80 дзвінків. Зараз на порталі http://sirotstvy.net/ua/ розміщені анкети понад 5 тисяч хлопчиків і дівчаток, які мріють знайти люблячих батьків.

Заради того, щоб кожна дитина, позбавлена ​​батьківського тепла й турботи, могла знайти свою сім'ю, вже 10 років працює програма «Сирітству – ні!».