Горячая линия 0800509001
ru
ru

Лактостаз при грудному вигодовуванні: симптоми та профілактика

16.10.2016

Годування малюка материнським молоком — це не лише задоволення його потреб харчування, але й чарівний момент емоційного контакту між найближчими людьми. Однак іноді процес може супроводжуватись деякими проблемами. Однією з неприємностей, з якою можуть стикатися мами-годувальниці — лактостаз, тобто затикання молочної протоки й ущільнення в грудях під час грудного вигодовування.


Про перші ознаки лактостазу, його лікування та профілактику розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях.

Що таке лактостаз та як його відрізнити від маститу?

Лактостаз — це застій молока в залозі, яке є чи не найпоширенішим ускладненням внаслідок грудного вигодовування. Стан з'являється у випадках, коли молочного секрету виробляється багато, але його відтік недостатній через затикання або вузькість проток. Найчастіше розвивається у жінок, які вперше стали мамами, у період від кількох днів до 6 тижнів після пологів.


Сам по собі лактостаз не приносить шкоди здоров'ю годувальниці. Але якщо не розв'язати проблему, є ризик розвитку маститу — гострого запалення молочної залози. Тому слід уважно ставитися до найменших змін у відчуттях, зберігати пильність і дотримуватися медичних рекомендацій щодо лактації, особливо у перші два тижні після пологів.

Основні причини лактостазу

Головними передумовами лактостазу є:

  • неефективне смоктання дитиною материнських грудей;
  • великі перерви в годуванні;
  • обмеження тривалості смоктання;
  • перевтома та ін.

Наприклад, матері, чиї діти отримують пипку для заспокоєння, частіше стикаються з лактостазом, тому що дитина навчається неправильно захоплювати груди, вона погано висмоктує молоко, і може виникати застій. Звідси випливає логічний висновок: найкраща профілактика лактостазу під час грудного вигодовування — правильне прикладання малюка до грудей і відсутність у догляді брязкалець і сосок.

Симптоми, які можуть свідчити про появу лактостазу

Кожній жінці, яка годує малюка груддю, варто знати ключові ознаки лактостазу:

  • у певній частині намацується болюче ущільнення, за розміром може бути з квасолину або навіть як перепелине яйце;
  • над ущільненням може з'явитися легке почервоніння;
  • температура при лактостазі може піднятися;
  • спостерігається утворення невеликих білих плям на соску.

Буває, що вихідний отвір протоки «заростає» через неправильне прикладання, і утворюється біла плівка, яка не дає молоку вільно витікати, і воно застоюється. Щоб її позбутися — розігрійте сосок, потріть жорстким рушником, щоб порушити цілісність плівочки, і почніть годувати.


 

Що робити: як прикладати малюка та правильно зціджувати груди при лактостазі?

Застої в грудях — це, на жаль, не рідкість. Надзвичайно поширений лактостаз при завершенні ГВ, адже кількість прикладань поступово зменшується, а перерви між ними збільшуються. Проте можна вберегти себе, дотримуючись простих рекомендацій.
Якщо ви помічаєте ознаки лактостазу, обов'язково продовжуйте годувати дитину грудьми. У такому випадку прикладання може знадобитися частіше, ніж звичайно, принаймні кожні 1,5-2 години. Починайте годування з груді, яка болить, а наприкінці давайте малюку здорову. Спробуйте робити масаж грудей при застої молока.


Перевірте прикладання. Правильно це виглядає так:

  1. Рот дитини широко відкритий під час годування, підборіддя впирається в груди.
  2. Знизу повинна увійти велика частина ареоли, а нижня губа має бути вивернута.
  3. Під час смоктання чути ковтання.
  4. Після годування сосок із рота дитини виходить рівним циліндром (скошений сосок (як нова помада) — свідчить про неправильне прикладання).
     

Загальна порада мамі: багато відпочивати й не обмежувати смоктання. Вам треба зосередитись на собі та здоров’ї. Залишайтеся в ліжку з дитиною та годуйте, поки не відчуєте поліпшення.


Якщо ви з якихось причин не годуєте малюка безпосередньо з грудей, а використовуєте зціджене молоко, важливо регулярно й ефективно це робити вручну або за допомогою молоковідсмоктувача.

Як лікувати лактостаз і коли треба звернутись до лікаря?

Лікування лактостазу народними методами без консультації лікаря категорично не рекомендується — це може завдати здоров'ю шкоди. Як швидко вилікувати лактостаз або полегшити свій стан безпечними способами?

  • Використовуйте холод. Здебільшого лактостаз супроводжується набряком тканин молочної залози, і це може погіршити ситуацію. Тому 3 рази на день прикладайте на зону ущільнення холод на 10–15 хв. Це може бути навіть лист білокачанної капусти з холодильника, попередньо розм’якшіть його качалкою або відбийте.
  • Дотримуйтесь водного балансу. Дуже важливо продовжувати пити в достатній кількості, не скорочуючи об'єми рідини. Якщо жінка-годувальниця під час лактостазу перестає пити, її молоко стає більш в’язким, і справлятися з лактостазом важче.

Застій у грудях при годуванні — це дискомфортно, але не небезпечно. Про мастит так не скажеш. Це серйозне захворювання, яке потребує грамотної діагностики та кваліфікованого лікування. Якщо лактостаз довгий час залишається не лікованим, наслідком його може стати абсцес (нагноєння) молочної залози.


Отже, якщо у вас виникла ситуація лактостазу і ви відчуваєте, що самостійно не справляєтеся, — найкраще звернутися по допомогу до фахівців, які точно визначать, на якій стадії захворювання ви перебуваєте, й нададуть рекомендації для розв’язання проблеми.

Через скільки проходить лактостаз?

Пам'ятайте, що заходи самостійного розв'язання проблеми застою молока не принесуть полегшення миттєво. Зазвичай процес займає щонайменше 2–3 дні. І якщо за цей час лактостаз не пройшов — не затягуйте з візитом до мамолога. 


Ознаки поліпшення:

  • Якщо температура за добу нормалізувалася, це свідчить про те, що ви дієте правильно.
  • Зникне біль з грудей.
  • Поступово зменшиться ущільнення.


Ознаки погіршення:

  • Температура тримається кілька діб.
  • На соску є тріщини.
  • Немає температури, але ущільнення не змінюється упродовж тижня.

У цьому випадку вам треба звернутися до медичної установи за допомогою. Попередьте лікаря про те, що ви плануєте продовжити годувати грудьми, і вам призначать препарати, сумісні з грудним вигодовуванням.


У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.

Эта страница доступна на украинском языке