Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Врятувати життя людей: Фонд Ріната Ахметова допомагає країні в боротьбі з коронавірусом

22.01.2021

Рінат Ахметов продовжує надавати системну та масштабну допомогу країні в боротьбі з коронавірусом. В рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» державним лікарням передано більш ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту, 337 ​​тисяч експрес-тестів, 1044 одиниці медичного та лабораторного обладнання. Медикам передано сучасне висококласне обладнання, від якого безпосередньо залежить життя важкохворих пацієнтів. Зокрема, Фонд Ріната Ахметова поставив опорним лікарням в регіонах 205 апаратів ШВЛ, а також концентратори кисню.

– Фонд Ріната Ахметова у грудні спільно з банком ПУМБ закупив і передав понад 140 кисневих концентраторів в різні регіони України. І це величезна допомога! Адже киснева підтримка пацієнтів – це не тільки порятунок життя, але й прискорення одужання, – говорить Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Один із таких концентраторів встановлений в міській лікарні № 9 Маріуполя.

 

Наразі питання забезпечення пацієнтів киснем в Маріуполі вирішене. Хоча, як згадують медики, ще рік тому було просто важко морально виходити на роботу.

– Найстрашніше, коли потрібно лікарям вибирати: кого «посадити» на кисень, а кого – ні. Я б не хотіла, щоб колись повторилося таке в моїй практиці, – згадує терапевт Дарина Єжеленко.

Забезпечити кисневими станціями безпосередньо Маріуполь стало можливим завдяки Фонду Ріната Ахметова та компанії Метінвест.

– Ми тоді зайнялися цим. Встановили триста кисневих ліжок в інфекційних лікарнях Маріуполя і підвели до них кисень. Наприкінці минулого року в Маріуполі ми ще додали більше трьохсот ліжок. Тобто зараз там близько шестисот п'яти ліжок, – розповів Юрій Риженков, генеральний директор Метінвесту.

Допомога Ріната Ахметова вже рятує життя людей. У цьому впевнена колишня пацієнтка Маріупольської лікарні № 9 Ольга Коломийченко:

– Просто нема слів. У мене цукровий діабет плюс ковід. Я просто вмирала – задихалася. Якби не кисень, мене вже не було взагалі. Велике спасибі Рінату Ахметову за те, що рятує життя простих людей.

 Фахівці підкреслюють, що кисневі концентратори – один із невід'ємних факторів у боротьбі з коронавірусом.

– Концентратори можна досить оперативно застосовувати в роботі. Це мобільний пристрій, що можна використовувати як у домашніх умовах, так і в лікувальних закладах, – пояснив Сергій Дубров, президент Асоціації анестезіологів України.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, в рамках цієї програми був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів з найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато з цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.