Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Від цього обладнання залежить життя: лікарі з Полтавської області одержали висококласний апарат ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

02.04.2020

Полтавська обласна інфекційна лікарня на передовій боротьби з коронавірусом. Разом із сотнями інших медустанов України вона була відібрана для прийому хворих, інфікованих COVID-19. Тут обладнано спеціальні бокси для надання невідкладної допомоги. В одному з них нещодавно з'явився висококласний апарат штучної вентиляції легенів шведського виробництва від Фонду Ріната Ахметова.

– Такі апарати призначені для того, щоб швидко подати кисень в легені хворого і він не втратив ніяких життєво важливих функцій. Від цього апарата фактично залежить життя пацієнтів, – каже Людмила Калініченко, лікар-інфекціоніст Полтавської обласної інфекційної лікарні.

Її колега Сергій Ковтун, завідувач відділення інтенсивної терапії, додає, що лікування ускладнень від коронавірусу в принципі неможливе без ШВЛ:

– Цим апаратом можна проводити неінвазивну вентиляцію легенів. Коли хворий в масці, яка щільно прилягає до обличчя, і подається потік кисню. Дуже дякуємо Фонду Ріната Ахметова за такий подарунок.

Рінат Ахметов направив 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Найближчим часом в державні лікарні буде передано понад 200 апаратів ШВЛ і 320 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Фонд Ріната Ахметова також закуповує аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози епідемії коронавірусу. Тоді було закуплено і передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL и SERVO AIR шведського виробництва і кисневі концентратори. Один із них рушив саме в Полтавську обласну інфекційну лікарню. Інші апарати встановлені в Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатської обласній лікарні. У названих лікарнях в Полтаві та Рівному встановлено кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду передано до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, що вже одержали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний та протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифри створили освітній серіал для педагогів «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів». Він дозволяє освоїти всі доступні алгоритми, що допоможуть вибудувати правильну й ефективну роботу з учнями та батьками на період карантину. Цикл відеокурсів розміщений на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і на Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають літніх людей дотримуватися правила номер один у період карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу Україна – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман.