Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Усиновлення: які потрібні документи (повний перелік)

01.03.2021

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання аби написати заяву про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним.

У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

Усиновлення можна оформити не тільки на подружжя, а й на одного з членів сім’ї. Неодружені теж мають права бути усиновлювачами.

Вік усиновителя необмежений, але різниця між ним і усиновленою дитиною має бути не менше 15 років.

ДОКУМЕНТИ, які повинен надати майбутній усиновитель:

1. Копія паспорта;

2. Довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;

3. Для одружених - копія свідоцтва про шлюб;

4. Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3 (бланк видає працівник служби);

5. Засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;

6. Довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

7. Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (договір оренди). У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

Під час приймання документів заявникам роз’яснюються порядок та умови усиновлення, права і обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновлення.