Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ця машина допомогла врятувати життя»: історія порятунку від учасників проєкту «200 швидких для України» з Полтави

25.02.2020

– Нова машина – це радість для лікарів і безпека для маленьких пацієнтів. Завжди комфортно і приємно працювати на автомобілі, оснащеному найсучаснішою технікою. А мами новонароджених діток, яким ми надаємо допомогу, завжди трохи заспокоюються, коли бачать, що за ними приїхав красивий, обладнаний всім необхідним автомобіль, а не старий уазик.

Так говорить про новий спецавтомобіль типу С головна лікарка Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Ніна Козяр. Машину  вручено медикам в рамках проєкту «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова. Лікарні, амбулаторії та підстанції швидкої допомоги отримали дві сотні машин, серед яких 22 неонатальних, призначених для реанімації новонароджених. Ці автомобілі вже врятували сотні маленьких життів по всій країні. У тому числі в Полтавській області.

– Виклики обслуговуємо кожен день. Є різні ситуації, але часто випадки важкі. Буквально кілька днів тому ми виїжджали до Пирятинської лікарні. Там на 36-му тижні вагітності народився хлопчик. Пологи були складні, стан малюка був поганий, він насилу дихав. Так вийшло, що приблизно в цей же час внаслідок стрибка напруги апарат штучної вентиляції легенів, який був у лікарні, вийшов з ладу. Тому приїхали ми. Екстрено перенесли дитину в машину, почали інтенсивну терапію, стабілізували гемодинаміку, підключили до системи штучної вентиляції легенів і повезли до Полтави. В дорозі були чотири години, весь цей час хлопчик дихав завдяки обладнанню автомобіля. Доставили успішно. Наразі загроза життю минула. Малюк переведений з реанімації на другий етап виходжування, – розповіла завідуюча анестезіологічного відділення інтенсивної терапії Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Тетяна Будинська.

Проєкт «200 швидких для України» реалізується за особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Лікарі України отримали 64 медичних позашляховика, 22 неонатальних автомобіля і 114 «реанімацій на колесах».