Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Слов'янськ отримав три сучасних апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

09.07.2020

Фонд Ріната Ахметова спільно з SCM передав медикам Слов'янська три апарати штучної вентиляції легенів. Вручення відбулося 9 липня на базі Обласної дитячої лікарні в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Темпи захворювання коронавіруcом в Україні не знижуються, пацієнтів з важкими ускладненнями від вірусу все ще багато. Врятувати їхнє життя та здоров'я допомагає штучна вентиляція легенів. Фонд Ріната Ахметова закупив 200 сучасних апаратів ШВЛ високого класу і нещодавно доставив в Україну другу велику партію – 70 одиниць. Це рекордна поставка такого обладнання з початку карантину. Наразі апарати доставляються в регіони, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Міський голова Слов'янська Вадим Лях розповів, що підтримка Фонду Ріната Ахметова є дуже важливою для міста, оскільки коронавірус не оминув його стороною.

– Дякуємо Фонду Ріната Ахметова за багаторічну плідну роботу. Величезна подяка за цей подарунок, він як ніколи до речі. Слов'янськ зараз б'є антирекорди з коронавірусу. Дай Боже, щоб апарати не стали в нагоді, але до біди потрібно бути готовим завжди. Тому низький уклін, – сказав Вадим Михайлович.

Представник SCM в Донецькому штабі по боротьбі з коронавірусом Олександр Вишняков побажав медикам Слов'янська, щоб обладнання, передане Фондом, додало їм упевненості у протистоянні епідемії.

– Ми зараз живемо в непростий час. Дуже важливо вміти об'єднатися для того, щоб протистояти коронавірусу. У Слов'янську в останні тижні збільшилася кількість випадків зараження. Саме тому ми тут. Апарати вже встановлені і починають свою роботу. Нехай вони додають медикам впевненості і бажаю, щоб у них не було гострої необхідності, – додав Олександр Вишняков.

Головний лікар Обласної дитячої лікарні Валерій Світличний подякував Фонду Ріната Ахметова за допомогу і підтримку і зазначив, що апарати ШВЛ потрібні не лише для лікування ускладнень коронавірусу.

– Це обладнання дозволить нам боротися з різними респіраторними розладами не тільки у дітей, але й у дорослих. Воно допоможе впоратися з тими проблемами, які є зараз у нас в місті й області, з коронавірусом. Від імені 230 співробітників лікарні та 300 тисяч дітей, яких ми обслуговуємо, величезне спасибі, – сказав лікар.

До його слів приєдналися головний лікар Міської клінічної лікарні Володимир Степанов і завідуюча консультативної поліклініки №2 Міської лікарні №1 Оксана Голуб.

– Ми дуже чекали на такий подарунок. Апарат сучасний, він дуже нам потрібний. Він буде використаний, щоб поліпшити якість допомоги жителям нашого міста, – сказав Володимир Степанов.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям і матерям управління організації та розвитку медичної допомоги департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Донецької області Наталія Коваленко зазначила, що якість надання медичної допомоги залежить не лише від майстерності лікарів, а й обладнання, на якому вони працюють:

– Як педіатру мені особливо приємно, що один із апаратів одержує дитяча обласна лікарня. Сподіваюся, що він не знадобиться нашим крихіткам, але якщо така необхідність виникне, то професіоналізм лікарів і це обладнання дозволить малюкам отримати найкращу медичну допомогу. Від імені департаменту охорони здоров'я величезна подяка Фонду Ріната Ахметова.

Лікарям Слов'янська, які пройшли онлайн-навчання для медиків, що працюють з апаратами ШВЛ, організоване Фондом Ріната Ахметова спільно з МОЗ та Асоціацією анестезіологів України, були вручені відповідні сертифікати. Крім того, медики отримали подарунок від Фонду – можливість замовити собі комплект медичного одягу, що буде пошитий на спецзамовлення.

– Дякую Фонду Ріната Ахметова за те, що у важкий момент пандемії прийшов на допомогу країні. Окрема подяка за навчання фахівців. Ну, і апарат, який ми отримали. Це надія для хворих, – сказав Володимир Буря, один із лікарів, які брали участь у вебінарі.

Перші транші апаратів ШВЛ Фонд Ріната Ахметова закупив і передав державним лікарням України ще в березні 2020 року, вони вже рятують життя. Зокрема, висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL и SERVO AIR шведського виробництва від Фонду встановлені в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. Також апарат ШВЛ SV300 високого класу Фонд Ріната Ахметова передав міській лікарні швидкої допомоги Тернополя. У названих лікарнях Полтави та Рівного також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду поставлений в Волинську обласну інфекційну лікарню.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві. «Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти Україні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, в рамках цієї програми був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато з цих швидких залучено до боротьби з епідемією в усіх областях.

Детальніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.