Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що таке дім?

26.11.2021

Дивне запитання, подумають багато хто. Дім – це місце, де ми живемо. Сьогодні він такий, завтра буде інший. У одному чи в іншому місці. Як ми захочемо. І це так для багатьох.

Для мешканців Донбасу все зовсім по-іншому. Наші будинки довелося залишити не з доброї волі. Мільйони людей залишилися без рідних стін, затишного ліжка, а діти без улюблених іграшок. Ми виїжджали, взявши тільки найнеобхідніше. Ніхто не брав шуб. Брали котів, собак, хом'яків.

Я, кому довелося пережити все це самій, можу тільки одне сказати: «Не дай Бог пережити таке!».

З перших днів війни на Донбасі Фонд Ріната Ахметова допомагав своїм землякам. Безпрецедентна за масштабами допомога запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. Рінат Ахметов став єдиною опорою для мільйонів Мирних Донбасу. З початку збройного конфлікту Фонд допоміг вижити 3,5 мільйонам людей. З 2014 року психологічну підтримку Фонду отримали понад 60 000 жителів сходу країни різного віку, для цього 250 психологів пройшли навчання Фонду з курсу «Травма війни».

Фонд не просто допомагав людям на Донбасі виживати. З ними говорили, співчували їхньому болю. Це мільйони доль, які збройний конфлікт розділив на «до» і «після». Їх простий людський світ був зруйнований. Прямо на очах їхнє життя перетворилося на попіл.
Попіл, на місці якого починається нове життя.

Для збереження історій людей Фонд Ріната Ахметова створив Музей «Голоси Мирних». Щоб трагедія Мирних Донбасу не повторилася більше ніде і ніколи. «Голоси Мирних» – безпрецедентний онлайн-музей, який документує свідчення жителів Донбасу. В ньому вже зберігаються понад 5000 історій. Мета – зібрати 100 000 до 2025 року. Архів Музею збирають психологи, які допомагають мирним жителям упоратися із травмою війни через розказування своєї особистої історії.

У рамках Музею, в ході Тижня Мирних, Фонд Ріната Ахметова встановив у Маріуполі звукову арт-інсталяцію «Додому». Композиція розміщена в оновленому міському парку імені М.О. Гурова. Проєкт став подією загальнонаціонального масштабу.

Додому. Ми повертаємося додому в наших снах. Ми ходимо кімнатами, дивимось у вікна. Вікна, де на підвіконнях ростуть квіти. Як розповіла куратор проєкту Катерина Рай, ключовий елемент композиції – це свого роду двері чи портал. Вони символізують ту межу, яка розділила долі людей цілого регіону. Крім того, ця інсталяція – про важливість спілкування між собою, про те, як наші історії змінюють хід життя цілої країни.

Це символ повернення додому людей, які через  збройний конфлікт були змушені залишити рідну землю. Навколо інсталяції висаджено троянди – символ міста Донецька. Композиція обладнана аудіосистемою, завдяки якій кожен охочий може почути історії мешканців Донбасу, зібрані в Музеї «Голоси Мирних».