Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Росіяни намагалися наздогнати нас і вбити»: мешканка Чернігова поділилася своєю історією з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

04.10.2022

24-річна Діана Ємельянова з мамою, чоловіком та його молодшим братом намагалися евакуюватися з Чернігова. Машину розстріляли російські військові. 15-річний Максим загинув на місці. Мама отримала смертельне поранення. Не вірячи в те, що виживуть, поранена Діана з чоловіком повзли лісом і болотами, бігли полем... Свою історію вона довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«Місто перебувало під постійними обстрілами, залишатися було страшніше, ніж їхати. Багато знайомих безпечно виїхали, тож і ми вирішили спробувати», — розповідає Діана. 

Вони довго стояли в черзі на виїзд, потім на блокпостах показували свій шлях, питали, чи це безпечно, отримували позитивну відповідь. Але дорогою біля одного з поворотів побачили танки. Коли танк почав повертати дуло в їхній бік, Олександр закричав: «Не наш!» По машині почали стріляти, пробили її наскрізь, як решето. Родина буквально випала з автівки та лягла на землю, щоб врятуватися.

«Молодший брат уже був мертвий. У нього закотилися очі, була велика дірка у спині. Моя мама була тяжко поранена. У мене були відстрілені пальці на нозі, вони просто висіли... Ми почали повзти», — згадує Діана. 

Увесь час по ним продовжували стріляти. Мама померла дорогою і Діана з чоловіком залишилися удвох. Були впевнені, що загинуть — надію на порятунок втратили, але намагалися рухатися далі, скільки могли. Довелося повзти болотами, бігти через спалене поле, незважаючи на поранення. 

«Солдати йшли за нами. Ми чули, як танк чавить гілки, чули крики росіян, які намагалися нас шукати, щоби добити», — розповідає вона.

Врешті-решт подружжя дісталося українського блокпосту, звідки їх доправили до лікарні. Діані ампутували чотири пальці, попереду — пересадка шкіри та довга реабілітація. Їй доведеться знову вчитися ходити.

«Від кого вони нас рятують? Навіщо це роблять? Вони вбили дитину. Вони вбили мою маму, світлу людину. Як і багато інших людей, вона не заслужила на таку смерть. Ми досі не можемо знайти тіла, щоби поховати», — ділиться Діана. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3fEscsK

Свою історію Діана довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 35 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001