Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: трійнятам Давиду, Данилу та Денису подарували можливість чути

03.03.2021

З березня – Міжнародний день здоров’я вуха і слуху, заснований ВООЗ. Від глухоти та порушень слуху страждають близько 360 млн людей на планеті. Фонд Ріната Ахметова впродовж 13 років допомагає дітям з вадами слуху в Україні. А з 2018 року діє проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую».  У рамках проєкту Фонду Ріната Ахметова вже 199 дітей отримали слухові апарати, які налаштовуються під індивідуальні потреби дитини.

Трійнята Давид, Данило та Денис Шмунь народилися раніше терміну, коли їхня мама Ірина була на восьмому місяці вагітності. Немовлят важко було відрізнити, вони навіть мали однакову вагу – усі важили по 1 кг 300 грамів. Але попри те що на перший погляд усі діти виглядали здоровими, один із малюків у перші місяці захворів на пневмонію, а згодом почав страждати від проблем зі стравоходом.

Ірина Шмунь розповідає, що маленький Денис переніс дев’ять операцій, а потім виявилося, що він має ще й проблему зі слухом.

– До того, як виявили проблему зі слухом, він був на інвалідності. Все списували на те, що було багато наркозів, думали минеться, – згадує Ірина.

Згодом лікарі встановили, що вада у Дениса вроджена. Хлопчик не навчився говорити, як двоє його братів, і вправи на розвиток мовлення не допомагали.

‒ Ми їздили до логопедів, у інклюзивний центр. Але нічого не виходило з мовленням, не виправлялося ‒ і все тут.

Лікарі поставили Денису діагноз туговухість третього ступеня. Хлопчик не чує частину звуків, наприклад, шелест листя чи шепіт. Ірина Шмунь звернулася до Фонду Ріната Ахметова, і хлопчик отримав надсучасний слуховий апарат, який підлаштовується під особливості його слуху. Завдяки цьому маленький Денис знову чує.

– Прогноз хороший, він, дійсно, зможе піти вчитися не до спеціалізованої школи, а до звичайної, разом зі своїми братиками. Він зможе нормально вчитися, чути. Добре, що Фонд Ріната Ахметова допомагає таким дітям, яким батьки не змогли б придбати апарат такого класу, – каже лікар Ілона Чернова.

Брати Дениса дуже за нього раді; кажуть, що зможуть тепер разом дивитися мультики. А батьки намагаються частіше виходити з сином у парки, щоб він почав відчувати голос природи.

‒ Для нас дуже важлива допомога Ріната Ахметова. Тепер ми зможемо нормально підготуватися до школи, дитина буде все чути. Поки хочу, щоб він відчув, що навколо все прекрасно: голоси пташок, шум фонтанчика. Те, що він усе це чує, – це чудово, – каже мама трійнят Ірина Шмунь.

Дітям із вадами слуху Фонд Ріната Ахметова допомагає вже понад 13 років. А з 2018 року почав цілеспрямовано працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую».