Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: допомогти вимовити перші слова маленькій Софії

20.01.2022

Малюкам із вадами слуху Фонд допомагає з 2007 року. Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» діє з 2018 року. Завдяки йому сотні хлопчиків і дівчаток отримали високочутливі слухові протези, які підлаштовуються під індивідуальні особливості дітей. Пристрої допомагають їм повноцінно розвиватися і ні в чому не поступатися здоровим одноліткам.

– У 2020 році проєкт став загальнонаціональним. На сьогодні більш ніж 200 учасників проєкту, які мали глухоту від народження або придбали її, отримали в подарунок слухові апарати. Пристрої працюють на різних частотах. Це такі мінікомп'ютери, які компенсують саме стільки децибелів, скільки не вистачає людині. Вони дорогі, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на таку покупку. Важливий принцип проєкту – допомогти негайно, адже слухопротезування конче необхідно виконати до 7-річного віку. Якщо допомогти дитині вчасно, вона навчиться розмовляти і повноцінно розвиватиметься. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Дітям» за 16 років підтримку від Фонду отримали 5 млн дітей, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду Ріната Ахметова.

Однією з учасниць проєкту стала шестирічна Софія Верескун із Дніпра. Незважаючи на те що дівчинка має проблеми зі слухом, вона дуже активна та чудово навчається.

– Лікарі діагностували в Софії двосторонню сенсоневральну туговухість 4 ступеня. Застарілі слухові апарати не дозволяють їй чути, тому на сьогодні вона ще не розмовляє. Незважаючи на ці труднощі, Софія дуже старанна і демонструє чудові результати в школі, – розповіла мама Софії Олена Курач.

За словами жінки, після повторної діагностики фахівці наполегливо рекомендували замінити нинішні апарати на потужніші й сучасніші, щоб дівчинка отримала можливість краще чути навколишній світ. Але коштів на придбання дороговартісного апарату багатодітна сім'я не мала.

– Матеріальне становище нашої сім'ї – непросте, адже з інвалідністю важко знайти хорошу роботу. Однак я чула багато позитивних відгуків про апарати, які надає Фонд для таких діток, як Софія. Те саме нам сказали і в дитячій поліклініці «Центру слуху», – поділилася жінка.

У скрутну хвилину на допомогу сім'ї прийшов Фонд Ріната Ахметова.

– Ми дуже чекали на відповідь і були дуже щасливі, отримавши її. Крім Фонду Ріната Ахметова, не було кому нам допомогти. Спасибі вам величезне! – подякувала мама Софії.

Діти та дорослі, які страждають від туговухості, нерідко втрачають здатність не тільки правильно вимовляти слова, а й взагалі говорити. Отже, своєчасне слухопротезування в юному віці дозволить як маленькій Софії, так і решті дітей забезпечити повноцінне та щасливе життя в майбутньому.

Фонд Ріната Ахметова завжди там, де його потребують найбільше. За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн людей. Його програми і проєкти змінили суспільство та його ставлення до багатьох актуальних проблем. Сьогодні Фонд подає приклад для інших благодійних організацій, сприяє системним змінам, запроваджує найкращі міжнародні практики.