Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: пульмонологиня розповіла про лікування легень при COVID-19

09.04.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря», де провідні експерти розповідають про лікування та профілактику коронавірусу. Гостею чергової онлайн-трансляції стала лікарка-пульмонологиня вищої категорії з 30-ти річним досвідом Наталія Ткачук.

Вона наголосила, що пацієнтам з COVID-19 не можна вживати антибіотики, поки вони не зроблять аналіз крові та не отримають рекомендацію сімейного лікаря. Бо несвоєчасне вживання таких препаратів може на тижні, а то і місяці відстрочити одужання.

– Антибіотики – це єдина група препаратів, якої не має бути у вільному продажу. Температура, кашель, погане самопочуття – люди самовільно приймають антибіотик. Але більше половини випадків вживання абсолютно недоречні. Це препарат, який повинен діяти винятково на мішень – бактеріальну флору. Якщо такої немає, він негативно впливає на імунну систему та кишківник,  довго тримається підвищена температура, – пояснила Наталія Ткачук.   

Понад 10% хворих на COVID-19 практично не потребують медикаментозного лікування, так як у них  вірус потрапляє у верхні дихальні шляхи і там його долає імунна система. У решти пацієнтів – збудник проникає у нижні дихальні шляхи, викликає більш складні наслідки для здоров’я, тому виникає необхідність у антибіотиках.

– Перебіг залежить від інтенсивності вірусного навантаження, агресивності вірусу, стану імунної системи. Багато пацієнтів, у яких КТ показує 10% ураження легень мають вкрай важку клінічну картину, інтоксикацію, потребують більш серйозного медикаментозного втручання, а є пацієнти з ураженням 55%, але клінічних проявів практично не мають, лабораторні показники у припустимих нормах. Усе індивідуально, – зазначила лікарка.

Щоб швидше позбутися наслідків коронавірусу, Наталія Ткачук порадила плавно повертатися до активності та зміцнювати імунітет прогулянками на свіжому повітрі. Однак закликала уникати поїздок до інших країн і зустрічей із великою кількістю людей:

– Скільки разів так траплялося: людина ніби одужала і вирішила полетіти на море на 7 днів, 3-5 днів вона адаптується, але вже пора летіти назад. «Нещасний» організм постійно змушений стабілізуватись. Ні до чого доброго така подорож не призводить – хвороба триває.

Лікарка-пульмонологиня Наталія Ткачук – двадцять перший експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше про актуальні проблеми, пов’язані з коронавірусом, говорили такі фахівці, як кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші провідні фахівці.

– У період підвищення кількості хворих на коронавірус в Україні у глядачів проєкту «Запитай у лікаря» виникає чимало запитань про профілактику та лікування захворювання, ледь не щодня з'являється нова й нова інформація про штами вірусу, постковідні явища. Експерти онлайн-проєкту дають відповіді на всі запитання, аби допомогти громадянам захистити себе і своїх близьких, – розповіла директорка Департаменту комунікацій Фонду Юлія Єршова.

Подивитися ефіри за участю провідних медичних експертів можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Facebook і YouTube. «Запитай у лікаря» реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Він є найбільшою, системною і масштабною приватною ініціативою, спрямованою на допомогу державним медичним установам. До лікарень у різних регіонах вже передано більш ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 337 тисяч експрес-тестів і понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ.