Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: про перебіг COVID-19 у вагітних

16.06.2021

Фонд Ріната Ахметова та телеканал «Україна» продовжують інформувати українців про лікування та профілактику коронавірусу. Новим гостем проєкту «Запитай у лікаря» став директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор В’ячеслав Камінський.


 

Лікар розповів, що останнім часом зросла кількість випадків важкого перебігу коронавірусу у вагітних. Серед причин – занадто пізнє звернення за медичною допомогою, вживання ліків не за призначенням та супутні хронічні захворювання.

- На превеликий жаль, поточна статистика про хворих та померлих від COVID-19 вагітних жінок сильно відрізняється від цифр, які були на початку пандемії. Якщо у минулому році померли 18 вагітних, то у цьому – вже зафіксовано більше 20 летальних випадків, що сталися або на останніх місяцях вагітності, або в перші післяпологові дні. Тому треба бути дуже обережними, – сказав лікар.

COVID-19 небезпечний тим, що ще у період, коли дитина перебуває у лоні матері, вірус може проникати через плаценту та вражати плід. Окрім того, коли народження відбувається шляхом кесаревого розтину, ризики ускладнень від коронавірусу як для жінки, так і для її малюка зростають.

- Мама з коронавірусом не може передати дитині, яку виношує, повноцінний імунний захист від різних хвороб. Тоді як новонароджені малюки з COVID-19 мають пневмонії та часто потребують кисневої підтримки. Подекуди, якщо приєднується вторинна інфекція, маленьким пацієнтам доводиться призначати антибактеріальну терапію. Втішає, що випадки зараження новонароджених поодинокі, – розповів експерт.

В’ячеслав Камінський зазначив, що в світі вже є наукові дослідження, які свідчать про безпечність вакцинації для вагітних. Проте остаточного висновку про те, чи можна робити такі щеплення, поки що немає.

– Зареєстровані в Україні вакцини відповідають усім міжнародним вимогам. Однак прищепитися від COVID-19 жінкам краще до вагітності. Після вакцинації виникає імунна відповідь організму, і на це необхідно зважати, коли мама носить немовля. До 12-го тижня вагітності, коли закладаються органи і системи організму дитини, я б своїм пацієнткам однозначно не радив щеплюватись, – зазначив лікар.

Професор В’ячеслав Камінський – 31-й експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання про COVID-19 відповідали такі знані фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.  

Інформаційний проєкт «Запитай у лікаря» був створений, щоб роз’яснювати актуальні питання про поширення коронавірусу. Запрошені медичні експерти, яким можна повністю довіряти, розповідають в ефірах про вакцинацію, наукові відкриття про COVID-19, мутації вірусу та способи запобігання негативним наслідкам хвороби. На діджитал-майданчиках Фонду глядачами проєкту вже стали понад 10 млн людей. Подивитися записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.