Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Про головне. Чи можна всиновити дитину людина, яка не перебуває у шлюбі

16.01.2020

На найчастіші запитання наших користувачів відповідає спеціаліст програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Аліна Клімчик. І одне з таких –чи є можливість всиновити дитину, якщо людина не перебуває в офіційному шлюбі.

«Умов щодо обов’язкового перебування у шлюбі громадянина, який хоче усиновити дитину, в українському законодавстві нема. Адже відповідно до постанови № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» усиновлювачем може бути дієздатна особа від 21 року, вона має бути старше за дитину, яку бажає усиновити, не менше ніж на 15 років.

Взагалі, найголовніше для кандидатів у всиновлювачі та прийомних батьків – це сміливість та наполегливість. Сміливо запитуйте спеціалістів служби про все, що вас хвилює, навіть ті речі, які здаються безглуздими, але мають для вас значення в процесі усиновлення.

Ви повинні бути впевнені у своєму рішенні, чітко розуміти, що можуть і будуть виникати певні труднощі у перший час після усиновлення дитини. Але все можливо, коли бажаєте цього всім серцем. Тоді ніхто не зможе зламати чи переконати вас у неправильності вашого рішення бути батьками».