Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова: зберегти пам'ять і надію

08.04.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує знайомити українців із історіями, зібраними в рамках унікального проєкту Музей «Голоси Мирних». Це проєкт світового масштабу, в основі якого лежить реалізація мети – зібрати мільйон свідчень мирних жителів, які постраждали в результаті збройного конфлікту на Донбасі. Для цього Фонд розповідає і буде розповідати про долю мирних Донбасу якомога більшій кількості людей у всьому світі.

– За особистою ініціативою Ріната Ахметова і був створений Музей «Голоси Мирних». Це безпрецедентний документальний проєкт, міссія якого – розповісти всьому світу про долі мирних жителів, життя яких конфлікт на Донбасі назавжди розділив на «до» та «після». Це джерело правдивих історій мирних Донбасу, розказаних від першої особи, власними голосами людей, які пройшли через жахи збройного конфлікту. За кожною з них – своя історія. Фонд у перспективі планує зібрати мільйон історій, але  найближчим часом ставить перед собою мету в 100 тисяч свідчень Мирних. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого і сьогодення заради кращого майбутнього, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Переселенка зі зруйнованого обстрілами Широкіного Таїсія Лихацька – одна з тих, хто вже залишив в історії свій Голос. Незважаючи на те що на її долю випали тяжкі випробування, жінка похилого віку намагається не падати духом. Як зараз перед її очима постає рідне селище, коли туди ще не прийшов збройний конфлікт. Все змінилося за кілька днів.

‒ Я, онучка і невістка вирішили поїхати. Залишилися вдома чоловік і син ‒ адже господарство було, хіба його кинеш. Через три дні син не витримав обстрілів і теж поїхав, ‒ згадує жінка.

Голова сімейства на свою біду вирішив як і раніше не покидати рідний дім. Чоловік став жертвою конфлікту, і врятувати його життя не вдалося.

‒ Вирішили поховати його в Широкіному. Ховали прямо під кулями, а нам кричали: «Жінки, біжіть, вже снайпери почали стріляти». Тоді я востаннє вдома побувала, ‒ каже Таїсія Іванівна.

Їхньою другою домівкою стало місто біля моря ‒ Маріуполь. Разом із земляками намагаються підтримувати і відвідувати один одного. А мріє жінка лише про одне ‒ щоб настав мир і вона змогла повернутися додому.

Музей Фонду Ріната Ахметова ‒ найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світу. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.