Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Криворізькі медики отримали ще два сучасних апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

14.08.2020

13 серпня Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест передали лікарям Криворізької інфекційної лікарні №1 два сучасних апарати штучної вентиляції легенів виробництва Франції. Вручення відбулося в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», що став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Рінат Ахметов виділив на допомогу державним лікарням 300 мільйонів гривень. На ці кошти було закуплено експрес-тести для визначення коронавірусу, засоби індивідуального захисту для медиків, аналізатори ПЛР. Але головна медична потреба – апарати штучної вентиляції легенів, які допомагають рятувати життя хворих з важкими ускладненнями від інфекції. Фонд Ріната Ахметова закупив 204 апарати ШВЛ, перші з яких лікарі отримали ще в березні. Загалом в державні лікарні Фондом вже передано 106 апаратів ШВЛ. Дніпропетровська область отримала 21 одиницю цього висококласного обладнання, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Представник компанії Метінвест в Дніпропетровській області, член обласного штабу протидії коронавірусу Дмитро Мурашко нагадав, що Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні:

– Він об'єднав ресурси всіх своїх бізнесів. Фонд Ріната Ахметова розробив велику програму боротьби з корона вірусом – і тепер ми пожинаємо її плоди. Ми неодноразово вже зустрічалися тут, у Кривому Розі, і сьогодні у нас чергове важлива подія – в місто прибули ще два апарати високого класу.

Генеральний директор ЦГЗК компанії Метінвест Дмитро Шевчик розповів, що обладнання, яке передається, було вкрай важко придбати через високу конкуренцію на світовому ринку, але Фонд з цим складним завданням впорався.

– Сьогодні компанія Метінвест і Фонд Ріната Ахметова передає нашим медикам два апарати високого класу. Раніше було передано до Кривого Рогу і розподілено між лікарнями сім подібних апаратів. Це високоточне сучасне обладнання, що не потребує складної настройки, воно практично відразу готове до роботи. Ми будемо продовжувати спільну роботу з медиками та містом – впоратися з новими викликами можна тільки в продуктивній співпраці. Її результат – це здоров'я людей, що найважливіше для нас, – сказав Дмитро Шевчик.

Міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул подякував Фонду Ріната Ахметова та сказав, що обладнання такого класу вкрай необхідно місту.

– У нас в місті розроблена програма з протидії інфекції, але завжди є місце для добрих вчинків. Ми раді, що ще два апарати прийшли в місто від Фонду Ріната Ахметова. Це не перша поставка. Ми вже обладнали такими апаратами три лікарні. Це вже сім апаратів, які так потрібні жителям нашого міста, для роботи в операційних і реанімаціях. На жаль, пандемію ми все ще не побороли. Тому такого класу апарати дуже потрібні, особливо інфекційній лікарні, яка на вістрі боротьби з коронавірусом. Велике спасибі! – сказав Юрій Вілкул.

Начальник управління охорони здоров'я міськвиконкому Костянтин Мурашко зазначив, що наявність висококласного обладнання надає медикам впевненість під час порятунку життів.

– Кілька місяців тому містом було виділено кошти з резервного фонду, на гроші якого ми змогли придбати швидкі тести, апарати ШВЛ, кисневі концентратори – все те, що було необхідно в той момент. Фонд Ріната Ахметова теж взяв на себе зобов'язання допомагати й отримання цього обладнання – яскраве підтвердження того, що ці зобов'язання виконуються, – сказав Костянтин Мурашко.

Після передачі апаратів ШВЛ Фонд також вручив медикам, які працюють у відділенні інтенсивної терапії, комплекти медичного спецодягу, пошиті Фондом Ріната Ахметова на спецзамовлення, індивідуально для кожного. Також були вручені сертифікати учасникам онлайн-навчання, організованого Фондом спільно з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві. «Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Докладніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.