Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кожна троянда на честь унікальної історії очевидця конфлікту на Донбасі

17.09.2021

Під час традиційного Тижня Мирних Фонд Ріната Ахметова посадив Алеї троянд у Вінниці та Харкові. Раніше вже були розбиті Алеї у Маріуполі, Запоріжжі та Святогірську. Всі ці міста обрані зовсім не випадково ‒ саме вони в гарячому і палаючому 2014-му сердечно прийняли жителів Донбасу і надали їм притулок, коли почалася війна.

Донецьк – місто мільйона троянд. Як символ розсіяних по всій землі Мирних, Фонд Ріната Ахметова висаджує алеї з трояндовими саджанцями. 

Кожна троянда – символ історії конкретної людини та її сім'ї, яка зберігається у Музеї «Голоси Мирних». Це і пам'ять, і звільнення від травми, які дають силу жити далі. Це символ міста Донецька і рідного краю, який знаходиться в серці кожного з них.

Алеї троянд ‒ це частина унікального Музею Музей «Голоси Мирних», який створений Фондом Ріната Ахметова. Це унікальний проєкт, мета якого об'єктивно і повно задокументувати свідчення мирних жителів, постраждалих від збройного конфлікту на Донбасі. Завдання Фонду і амбіція Музею ‒ створити в найближчій перспективі головний у світі архів історій очевидців війни. 

Музей ‒ це джерело правдивих історій Мирних Донбасу, розказаних від першої особи, власними голосами людей, які пройшли через жахи збройного конфлікту.

У рамках Тижня Мирних безпрецедентний документальний проєкт про людей, життя яких назавжди змінив конфлікт на Донбасі, триває і набирає обертів.

Музей «Голоси Мирних» ‒ перше і найбільше в Україні зібрання свідчень мирних жителів Донбасу, в якому кожна, навіть найменша історія має значення. Фонд розповідає і буде розповідати про їхні долі якомога більшій кількості людей в усьому світі. 

Фонд Ріната Ахметова до 2025 року ставить перед собою мету зібрати 100 000 свідчень Мирних, із яких задокументовано вже більше 2000 історій. Це найбільша в Україні колекція розповідей  людей про пережиті ними трагічні події. Важливо зберегти всі ці історії, щоб вони більше ніколи не повторювалися, в ім'я кращого майбутнього.

Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі. На сайті онлайн-музею можна поділитися своєю історією https://civilvoicesmuseum.org/