Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова висадив Алею троянд в Маріуполі

19.09.2020

Фонд Ріната Ахметова відкрив Алею «Голоси Мирних» в Маріуполі. Сотні переселенців разом з представниками Фонду висадили 500 троянд в парку «Веселка».

– Маріуполь – особливе місто. Саме сюди 22 серпня 2014 року приїхали перші 60 фур з продуктами від Гуманітарного Штабу, найбільшої програми Фонду. З 2014 року ця безпрецедентна за своїми масштабами допомога врятувала мільйон життів. З самого початку конфлікту в Фонд дзвонять, пишуть, розповідають свої історії люди, що живуть на лінії розмежування, і переселенці. Їм не можна не співчувати і залишити непоміченими. І зараз для збереження цих свідчень створено Музей «Голоси Мирних» - найбільше зібрання історій мирних людей Донбасу. Одна троянда - це один голос, тому Алеї називаються «Голоси мирних». Це символ, який знаходиться в серці кожного жителя Донбасу. Фонд Ріната Ахметова вже зібрав 1 000 свідчень, і перші 1 000 троянд ми висаджуємо на Алеях в Маріуполі та Запоріжжі, – розповіла Юлія Єршова, директор Департаменту з комунікацій Фонду.

Вона зазначила, що Фонд Ріната Ахметова мріє зібрати для Музею мільйон історій. Тому алеї будуть з'являтися в інших містах, які стали домом для багатьох переселенців Донбасу. А кількість троянд буде відповідати числу голосів, що тут прозвучали.

– Головне завдання музею – збирати, систематизувати і показувати світові свідоцтва жителів Донбасу, які опинилися у війні і переживають її прямо зараз. Усі розповіді – від першої особи, перш за все в форматі відео-сповідей, відео-інтерв'ю. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого і сьогодення заради кращого майбутнього. Музей «Голоси Мирних» – унікальний проєкт, завдання якого об'єктивно і повно задокументувати свідоцтва мирних жителів, постраждалих в результаті збройного конфлікту на Донбасі, – додав представник команди музею Андрій Міщенко.

Як розповів заступник міського голови Маріуполя Михайло Когут, за останні шість років місто стало другим рідним домом для 100 000 переселенців. Для багатьох з них допомога Ріната Ахметова подарувала надію та сили влаштуватися на новому місці.

– У важкі часи на допомогу завжди приходить Фонд Ріната Ахметова. Він першим відгукнувся на проблеми кожної родини, допомагав продуктами, медичними препаратами. Також вдячний Фонду за допомогу, яка надійшла першою після обстрілу мікрорайону Східний. Цього року Фонд надав все необхідне для протистояння епідемії коронавірусу. Це лабораторія, апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту та інше найнеобхідніше. Завдяки цьому місто до сих пір залишається в «зеленій зоні».

Переселенка з Горлівки Катерина Качанова – одна з тих, хто залишив свою живу троянду на новій алеї. Біль пережитої трагедії досі звучить в її голосі. У 2014 році вона з дітьми і родичами бігли від обстрілів в Маріуполь.

–Музей «Голоси Мирних» дуже потрібен не тільки переселенцям і жителям Донбасу. Але й іншим людям, щоб вони знали і не забували про те, що сталося в 2014 році. Розуміли, що ми досі переживаємо ці моменти і не можемо забути. Спасибі велике, – подякувала Катерина Качанова.

Музей стане вікном, у яке зможе зазирнути світова спільнота, щоб зрозуміти жителів Донбасу та скласти своє уявлення про життя мільйонів звичайних людей, які виявилися заручниками цієї ситуації.

Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі. На сайті онлайн-музею вже можна поділитися своєю історією https://civilvoicesmuseum.org/