Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова та Метінвест відкрили кисневу станцію в Авдіївці

28.10.2021

На території Авдіївської міської лікарні почала працювати киснева станція. Вона була встановлена ​​Фондом Ріната Ахметова та компанією Метінвест у рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні».

– Коли країна зіткнулася з пандемією COVID-19, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу. Він виділив майже 500 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом у рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який є частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». У найкоротші терміни опорні лікарні по всій країні отримали 216 апаратів ШВЛ, понад 300 тисяч експрес-тестів, понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 159 кисневих концентраторів. Загалом допомогу Фонду отримали понад 500 медустанов по всій країні, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

За її словами, Фонд Ріната Ахметова є найбільшим приватним благодійним Фондом України, який за 15 років роботи допоміг вижити 5 мільйонам людей.

Авдіївська лікарня отримала повністю автоматизовану систему киснепостачання. Станція має дві ємності по 3 тонни кожна. Вони можуть безперервно подавати кисень на головний триповерховий корпус лікарні та будівлю інфекційного відділення, що стоїть окремо. Ця киснева станція дозволить медикам рятувати ще більше життів і є суттєвою допомогою у боротьбі з пандемією. На етапі проєктування станції було передбачено комплекс оповіщення й системи підвищеної безпеки. Сьогодні кисень уже подається ковідним хворим.

– Забезпечення лікарні киснем для ефективного лікування інфікованих коронавірусом залишається актуальним питанням. Тому Фонд Ріната Ахметова та Авдіївський коксохімічний завод ініціювали будівництво кисневої станції. Наше підприємство одним із перших прийшло на допомогу міській лікарні від початку пандемії коронавірусу. Оперативно закупили для медиків респіратори максимального ступеня захисту та захисні костюми, придбали для лікування хворих три кисневі концентратори. Разом із Фондом Ріната Ахметова АКХЗ передав лікарні апарат ШВЛ та тест-системи, – повідомив Віталій Литовка, генеральний директор АКХЗ.

Керівник Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Віталій Барабаш додав, що відкриття кисневої станції – для міста справді важлива подія.

– Завдяки станції наша лікарня змогла укласти контракт із НСЗУ та отримала «ковідний» пакет. Тепер мешканці нашої громади можуть лікуватися від коронавірусу в стінах рідної лікарні. Крім того, ми приймаємо і мешканців інших населених пунктів. Упевнений, що завдяки допомозі компанії Метінвест і Фонду Ріната Ахметова ми врятуємо життя багатьох мешканців нашої громади, – сказав Віталій Барабаш.

Усього нова станція забезпечуватиме медичним киснем 81 точку в інфекційному, неврологічному, хірургічному, терапевтичному, реанімаційному та операційному відділеннях лікарні. Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» – найбільша, системна й масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медустановам у боротьбі з новим захворюванням. Масштаби допомоги є безпрецедентними, а завдяки проєкту вдалося підвищити рівень якості надання медпослуг у країні.