Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова: допомогти жителям Донбасу та зберегти пам'ять

21.01.2022

За 16 років роботи Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн отримали життєво важливу допомогу на Донбасі в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова».

У 2014 році на сході України спалахнув збройний конфлікт. Його полум'я обпалило долі мільйонів людей. Тоді на допомогу країні одним із перших прийшов Фонд Ріната Ахметова. Щоб діяти максимально ефективно й оперативно, було створено найбільшу програму Фонду – Гуманітарний Штаб. В основу його роботи покладена унікальна для України система допомоги, яка включала аналіз потреб населення, сортування продуктів, придбаних відповідно до цих потреб, формування наборів допомоги та їх доставку в населені пункти вздовж 427-кілометрової лінії зіткнення.

– З початку збройного конфлікту на Донбасі Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 3.5 мільйонам жителів регіону. Це 70% загальної кількості постраждалих. Безпрецедентна за масштабами допомога запобігла гуманітарній катастрофі в регіоні. Рінат Ахметов став єдиною опорою для мільйонів Мирних  на сході країни. Соціальна цінність гуманітарної допомоги для мирних жителів Донбасу склала 1.1 млрд доларів США, ‒ розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

Велику роль у роботі Фонду Ріната Ахметова відіграв Маріуполь. Адже саме тут знаходилося серце Гуманітарного Штабу – розподільний центр. Тут формувалися продуктові набори, які потім доставляли людям, які опинилися в зоні збройного конфлікту. А в січні 2015-го стався обстріл мікрорайону «Східний» у Маріуполі. Того дня загинула 31 особа, 117 було поранено. Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова прийшов на допомогу потерпілим. До лікарень було доставлено медикаменти для проведення термінових операцій. Кризові психологи Штабу працювали з сім'ями загиблих і поранених та тими, хто потрапив під обстріл. Тому не випадково, що саме у Маріуполі 22 січня 2018 року було відкрито перший Музей Гуманітарного Штабу. Музейна експозиція, яка висвітлює діяльність Штабу, представила фото- та відеоматеріали, документи і статті, а також зразки наборів «виживання», яких було видано понад 12.5 мільйонів. Розташована експозиція на території Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча. Також тут увічнено спогади волонтерів, які допомогли мільйонам мешканців Донбасу. По суті, музей став провісником нового, безпрецедентного проєкту Фонду Ріната Ахметова.

‒ Фонд розповідає і розповідатиме про долі жителів сходу України якомога більшій кількості людей у всьому світі. Для цього  був створений Музей «Голоси Мирних». Це безпрецедентний документальний проєкт, який має на меті розповісти всьому світу про мирних жителів, життя яких збройний конфлікт на Донбасі назавжди розділив на «до» та «після». Це джерело правдивих історій Мирних Донбасу, розказаних від першої особи власними голосами людей, які пройшли через страхіття війни. Звичайна людина розчиняється у світовій історії, долі людей перетворюються на сухі зведення, статистику. Але історій збройного конфлікту стільки, скільки людей він торкнувся. І тому важливо зберегти кожну – адже всі вони є унікальними, ‒ пояснила Ірина Блажан.

За її словами, Музей «Голоси Мирних» – це безпечний, довірчий простір для мешканців Донбасу, де вони можуть розповісти свою історію світові, звільняючись при цьому від тягаря мовчання, спонукаючи інших поділитися своєю історією, дозволяючи своїм землякам, співвітчизникам та людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом та відчути серцем біль пережитого ними.

До 2025 року Фонд планує зібрати 100 000 свідчень Мирних, з яких понад 10 000 вже зібрано. Це найбільша в Україні колекція спогадів мирних жителів. Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті. Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.