Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дихати на повні груди: Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям боротися з астмою

01.05.2019

На сьогодні астма є однією із серйозних проблем світової медицини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 235 мільйонів жителів нашої планети страждають на таку хворобу. Це найпоширеніша хронічна дитяча недуга, а причини її виникнення досі точно не встановлені. Попри те, що астму не можна повністю вилікувати, своєчасне приймання ліків надає пацієнтам змогу повноцінно жити.

На жаль, через конфлікт на Донбасі хворі на астму втратили доступ до життєво важливих медикаментів. Особливо постраждали діти, турботу про яких взяв на себе Фонд Ріната Ахметова. У рамках проекту «Ліки дітям» Фонд допомагає утримати хворобу під контролем і ні в чому не відрізнятися від однолітків.

Однією з учасниць проекту стала 12-річна Марія з Донецька. Дівчинка мріяла про бальні танці, однак через серйозну хворобу мрії опинилися під загрозою. Дитині не було ще й року, коли їй поставили невтішний діагноз: бронхіальна астма. Хвороба прогресувала, внаслідок цього Марія отримала статус інваліда дитинства. Лікарі рекомендували назавжди забути про танці та перейти на індивідуальне навчання.

«Марія наразі вчиться в п’ятому класі, танці полишати не хоче. Я не могла уявити, що дочка буде замкнена в чотирьох стінах і позбавлена нормального спілкування з однокласниками», – розповіла Ірина Олександрівна, мама дівчинки.

Після розлучення жінка одна виховувала чотирьох дочок, з яких Марія наймолодша. Дві старші сестри зараз живуть зі своїми сім’ями окремо. Щоб звести кінці з кінцями, Ірина Олександрівна була змушена забути про себе.

«Я перенесла два інсульти, але інвалідність не оформляла: потрібно було піднімати дітей, працювати», – пояснила мама дитини.

Однак самостійно впоратися з труднощами сім’ї виявилося не до снаги. Здоров’я Марії могли підтримати ліки, але придбати їх не було ні можливості, ні коштів. На допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова. Завдяки проекту «Ліки дітям» дівчинка стала регулярно отримувати протиастматичні медикаменти.

Хто може стати учасником проекту «Ліки дітям»

У рамках проекту «Ліки дітям» Фонду Ріната Ахметова вже видано понад 4300 наборів медикаментів. Основні напрями допомоги – протиастматичні та протисудомні препарати. Допомогу за проектом можуть отримати діти з інвалідністю віком до 14 років, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також з інвалідністю із сімей переселенців, які проживають на мирних територіях Донецької та Луганської областей.

Медичні препарати видаються в аптеках Маріуполя, Краматорська та Бахмута