Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

#ДякуємоМедикам: проєкт про тих, хто жертвував собою заради здоров’я інших під час пандемії

18.06.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує національну кампанію #ДякуємоМедикам.  Пацієнти, життя та здоров’я яких врятували лікарі, які жертвували собою та проявили професіоналізм за понад рік пандемії COVID-19, надсилають їм слова вдячності. Історії вражають – у них про малюків, яким допоміг персонал реанімацій та рятував життя попри супутні захворювання, про людей зрілого віку, що були госпіталізовані без надії на порятунок, про матерів, які потрапили до лікарень на останніх місяцях вагітності. За кожним одужанням – безсонні ночі на роботі та робота часто цілих колективів медиків.

Пацієнти з Черкас надіслали подяку завідувачці пульмонологічного відділення КНП «Черкаська обласна лікарня ЧОР» Голуб Олені Юріївні. 

- Маленька, тендітна, висококваліфікована пульмонологиня, вона врятувала життя 600 пацієнтам із важким перебігом ковідної хвороби. Щиро дякуємо,  – написали в листі до Фонду Ріната Ахметова.

Неймовірну історію розповіла жінка з Харкова, яка захворіла на COVID-19 та потрапила в реанімацію, коли була на 7-му місяці вагітності. Каже, врятувати життя і здоров’я їй та немовляті допоміг завідувач анестезіологічним відділенням Харківського міського пологового будинку №2 ім. М.Х. Гельферіха Олександр Васильович Кайдалов.

- У 32 тижні мені зробили операцію кесарів розтин, що врятувало і мене, і дитину, яка вже внутрішньоутробно інфікувалася і страждала на запалення легенів. Олександр Васильович – лікар з великої літери! Він буквально не відходив від мене ні на хвилину, постійно був на зв'язку з моїми рідними, які за мене хвилювалися. Олександр Васильович підтримував мене, ставився як до рідної дочки і всіляко допомагав боротися з хворобою. Я до кінця своїх днів буду з вдячністю згадувати той подвиг, який вчинили лікарі ціною свого здоров'я. - У 32 тижні мені зробили операцію кесарів розтин, що врятувало і мене, і дитину, яка вже внутрішньоутробно інфікувалася і страждала на запалення легенів. Олександр Васильович – лікар з великої літери! Він буквально не відходив від мене ні на хвилину, постійно був на зв'язку з моїми рідними, які за мене хвилювалися. Олександр Васильович підтримував мене, ставився як до рідної дочки і всіляко допомагав боротися з хворобою. Я до кінця своїх днів буду з вдячністю згадувати той подвиг, який вчинили лікарі ціною свого здоров'я. Зараз я пишу ці рядки, тримаючи на руках свою дівчинку. І це – диво! Дякую, дякую, дякую! – пише породілля.

Півторамісячне маля, хворе на коронавірус, врятувала лікарка реанімаційного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Ніна Фокшанська. Дитина потрапила до медиків із ураженням легень на 85%. Про це розповідають так:

- Стан дитини прогресуюче погіршувався. Це супроводжувалося тяжкими порушеннями в роботі усіх органів та систем. Через важкий перебіг COVID-19 пацієнт провів 15 тяжких днів на штучній вентиляції легень. 15 тяжких днів лікарі відділення боролися з підступними проявами недуги, поки дитина не почала дихати самостійно без підтримки апарата. Цей випадок можна було б сміливо назвати дивом зцілення, але слід пам’ятати, що за цим дивом стоять високий професіоналізм і невтомна праця медичних працівників нашого закладу.

Всеукраїнську кампанію #ДякуємоМедикам підтримали багато відомих людей. Серед них – Олексій Суханов, Максим Сікора, Лілія Ребрик. Вони висловили слова вдячності «людям у білих халатах», справжнім героям нашого часу, які боролися і продовжують боротися з поширенням коронавірусу в Україні.