Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дівчинка, яка стала символом: сьогодні відзначається Міжнародний день миру

21.09.2020

Сьогодні відзначається Міжнародний день миру. Саме два роки тому на стіні 15-поверхового будинку на проспекті Миру в Маріуполі з'явився величезний мурал із зображенням маленької дівчинки, яка обіймає плюшевого ведмедика. Це портрет Мілани Абдурашитової. Взимку 2015 року під час обстрілу мікрорайону Східний загинула мама дитини – накрила собою доньку. Сама дівчинка вижила, але втратила ніжку. Мілана перенесла кілька операцій, потім до реабілітації підключилися психологи Фонду Ріната Ахметова, які допомогли дитині вийти з шокового стану і навчитися жити далі. Щороку Мілана проходить фізичну реабілітацію в рамках проєкту Фонду «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей».

Автор мурала «Мілана» – український художник Саша Корбан.

– Мілана вразила мене своєю силою, хоробрістю, любов'ю до життя, незважаючи на її трагічну історію. Через її образ я намагався передати всю ніжність, доброту і беззахисність дитини, чия променистість і життєлюбність здатні надихнути кожного. Мені дуже хотілося своїм малюнком подарувати частинку тепла жителям Донбасу. Вселити в їхні душі надію на те, що попри все життя триває, все налагодиться і все стане на свої місця, – розповідає Саша Корбан.

Сьогодні Мілана живе в Києві, але регулярно приїжджає в рідний Маріуполь.

– Коли мені сумно, внучка завжди говорить: «Бабуся, посміхнися – і радість нам допоможе». Мілана не дає мені закиснути, коли я сумую або оплакую загиблу доньку, – сказала Ольга Абдурашитова, бабуся дівчинки.

Портрет Мілани став символом миру. Для Фонду Ріната Ахметова її історія особлива. Стійкість і життєлюбність Мілани надихають і захоплюють. За історією дівчинки – трагедія цілого міста. Але цей мурал не про трагедію. Він про надію і всеперемагаюче милосердя.