Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти Донбасу вчаться знімати відео і боротися зі страхами

24.07.2021

У санаторії «Перлина Донеччини» в Святогірську стартував новий, вже традиційний сезон проєкту «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Мирне літо». Цього року його учасниками стануть понад 100 осіб. 


Цей найважливіший для дітей Донбасу проєкт народився в 2015 році. За цей час майже 4500 школярів оздоровилися під час літнього відпочинку. 

У самий розпал збройного конфлікту психологи забили тривогу: діти, які проживають в умовах війни, потребують психологічної реабілітації. Пережиті величезний стрес, потрясіння, жахи не могли не залишити слід у їхніх душах. 


Необхідно було звільнити дітей від кайданків переживань, оскільки в майбутньому для них все це відгукнеться у вигляді неврозів і психосоматичних захворювань. 


Так з'явився проєкт «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Мирне літо». Діти чудово проводять час в оздоровчому таборі. Там з ними працюють психологи, які пройшли навчання на курсі «Травма війни». 


 ‒ Фонд Ріната Ахметова став першим надавати психологічну допомогу дітям по обидва боки лінії зіткнення. І Фонд був єдиною на той момент організацією, яка провела таке масштабне навчання психологів з усієї України. Це був дуже важливий момент ‒ навчати психологів з усієї України, тому що жителі евакуювалися з Донбасу в різні точки країни і важливо було охопити всю країну в цілому, ‒ згадує гештальт-терапевтка, екс-координаторка психологічної служби Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна.


В оздоровчій зміні цього року беруть участь діти 8-14 років із малозабезпечених і соціально незахищених сімей; діти з прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу; діти опікунів та усиновителів із Донецької та Луганської областей; діти, які проживають на непідконтрольній Україні території та в «сірій зоні», а також діти-переселенці. 


Головне завдання «Мирного літа» ‒ допомогти дітям та підліткам подолати страх постійних обстрілів, позбутися цього вантажу та рухатися вперед. 


Основні напрями психологічної допомоги для учасників проєкту: • психологічна реабілітація та повноцінний відпочинок для дітей, які довгий час провели в зоні збройних дій; • робота з дітьми професійних психологів, які закінчили курс «Травма війни», з використанням рухливих ігор і арт-терапії, які допомагають  знизити тривожність, підвищити впевненість у собі, розвинути фантазію та уяву, позбутися страхів; • навчання дітей правил поведінки в надзвичайних ситуаціях; • проведення психологами групових занять, спрямованих на стабілізацію і поліпшення психоемоційного стану дітей. 


У проєкті «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Мирне літо» досвідчені психологи, які пройшли спеціальне навчання, не тільки надають професійну допомогу учасникам, а й збирають їхні особисті історії про пережите ними під час збройного конфлікту на Донбасі для унікального проєкту Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». 


У цьому році «Мирне літо» проходить у форматі «Кіно Кемп» і є частиною проєкту Музею «Голоси Мирних. Діти». Тут школярі навчаться знімати відеоісторії, брати інтерв'ю, навчаться сценарної та акторської майстерності, опанують базові вправи з техніки мовлення. А крім цього, вони набудуть навичок з таких професій, як оператор, режисер, продюсер, ведучий, відеоблогер. І найголовніше ‒ зможуть зафіксувати на відео свою історію про те, як події на Донбасі змінили їхнє життя. Це також допоможе дітям подолати невпевненість у собі та розповісти про свої страхи та переживання. Ці історії стануть частиною Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. 


Онлайн-музей «Голоси Мирних» ‒ це перший і безпрецедентний в Україні  проєкт, який документує свідчення мирних жителів про конфлікт на сході країни. Фонд ставить перед собою завдання зробити його найбільшим музеєм історій в світі. У ньому вже зібрано понад 2000 свідчень, але це тільки початок. Мета Фонду ‒ зібрати 100 000 таких історій до 2025 року.

У цьому унікальному музеї кожна, навіть найменша історія має значення. Про вашу історію теж повинні дізнатися! Розкажіть її світові, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті!  Зробити це можна, зателефонувавши на гарячу лінію Фонду або перейшовши за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповнивши на сайті невеличку анкету.